Vad är skillnaden på elnätsbolag och elhandelsbolag?
För att lampan ska lysa hemma hos dig krävs två olika avtal – ett med elhandelsbolaget och ett med elnätsbolaget. Med elhandelsbolaget har du ett elhandelsavtal och det avser elen du använder. Ett elnätsavtal har du med elnätsbolaget, som äger ledningarna, och ser till att elen transporteras till dig. Du kan själv välja vilket elhandelsbolag du vill köpa el från, men elnätsavtalet måste du teckna med det elnätsföretag som äger nätet där du bor.
Bixia är ett elhandelsbolag och fakturan du får från oss avser din elförbrukning. Elhandelsbolagen tar betalt för den el du använder baserat på elpris per kilowattimme (kWh). Det tillkommer även en fast månadsavgift.
Elnätsbolaget ser till att elen kommer fram till ditt hushåll och de fakturerar dig separat. Du betalar en avgift för ditt abonnemang och en avgift för elöverföringen till din bostad. Via webbplatsen Nätområden.se kan du enkelt se vilket nätområde och nätbolag du tillhör. Du får alltså två fakturor som avser el – en från Bixia för din elförbrukning och en från ditt nätbolag för elnätskostnaderna.
Varför finns det olika elområden?
Sedan 2011 är Sverige indelat i fyra elområden, eller elprisområden som de också kallas.
Bakgrunden till beslutet är att elförbrukningen i södra Sverige är betydligt högre än produktionen, medan situationen är motsatt i norr. Vi transporterar därför mycket el från norr till söder vilket sker via det så kallade stamnätet. Beroende på hur stor efterfrågan det är på el i söder, saknas det ibland tillräcklig kapacitet i stamnätet för att transportera tillräckligt med el.
Syftet med elområdena är att göra det mer lönsamt att producera el där det bor många människor för att minska behovet av att transportera el. Dessutom ska elområdena främja investeringar i stamnätet för att öka kapaciteten.
Vad är kvartsmätning?
Kvartsmätning innebär att nätägaren mäter och rapporterar elförbrukningen per kvart i stället för timme hos de kunder som begärt timavläsning eller har ett elavtal med pris som varierar varje timme – alltså ett timprisavtal. Om du är osäker på om du blir timavläst eller månadsavläst kan du dubbelkolla det med din nätägare eller ditt elhandelsbolag.
Kvartsmätning på el – vad innebär det?
När och varför införs kvartsmätning?
Övergången till kvartsmätning gjordes redan 1 november 2023. Ur ett samhällsperspektiv handlar det främst om att kvartsmätning ger mer precisa prognoser, vilket minskar risken för att tillgången och efterfrågan på el inte ligger på samma nivå. Handel per kvart hjälper oss att bibehålla balansen i elnätet bättre, vilket minskar risken för fel eller strömavbrott. Kvartsmätning kan också möta den ökade mängden förnybar el från sol- och vindkraft på ett bättre sätt, samtidigt som förändringen är ett viktigt steg mot en gemensam elmarknad i EU.
Hur påverkas jag av kvartsmätning?
Under senare delen av 2025 kommer hela elmarknaden att övergå till att handla el under 15-minutersperioder. Kvartsmätning påverkar därför dig som har ett timpris som följer Nord Pools spotpris och innebär att du kommer att få fler priser att förhålla dig till när du styr din elanvändning. På sikt kommer ditt timprisavtal automatiskt att övergå till ett kvartsprisavtal.
Du påverkas inte av förändringen om du har ett elavtal med till exempel fast- eller rörligt pris.
Vad är skillnaden på en elportfölj och en elpool?
En elpool är ett koncept för att samla flera mindre företags gemensamma elförbrukning för att säkra ett elpris efter marknadsutveckling och situation. En elportfölj är uppbyggd på samma sätt som en elpool. Den stora skillnaden är att kunden juridiskt äger prissäkringarna och tar fullt ansvar för portföljens värde.
Vad är en prissäkring?
Prissäkringsmarknaden är en marknad där exempelvis elproducenter, elhandelsbolag och elanvändare kan prissäkra sina framtida kostnader eller intäkter och på så sätt inte vara beroende av hur spotpriset varierar. Detta sker genom olika finansiella produkter med olika löptid. I en elpool äger elhandelsbolaget prissäkringarna och tar ansvar för att förvalta dem på bästa sätt utifrån marknadsutvecklingen och kundens förväntningar.