Välj ett billigt och hållbart elavtal
Fast, rörligt eller timpris? Oavsett vilket elavtal du föredrar erbjuder vi bara el från 100 % förnybara energikällor – och alltid till bra priser.
Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.
2021-03-17
Lästid 2 min
En man sitter framför sin dator med en kopp kaffe och funderar.
Tänker du, precis som många andra, att ett elavtal räcker? Det är lätt att tro, men du behöver faktiskt två avtal – ett med elhandelsbolaget och ett med elnätsbolaget. Här förklarar vi varför.
För att elen där hemma ska fungera behöver du alltid två elavtal – ett elhandelsavtal för elen du använder och ett elnätsavtal för att få elen transporterad i ledningarna. Du avgör själv vilket elhandelsbolag du köper din el från och vilket typ av elavtal du har – till exempel rörligt eller timpris. Elnätsavtalet går däremot bara att teckna med det elnätsbolag som äger nätet där du bor.
Ja, elnätsbolagen äger faktiskt elnätet – ledningarna, kraftstationerna och kablarna som transporterar elen – i det område de verkar. Det betyder att de också ansvarar driften av elnätet och att den levereras hem till dig. Idag finns omkring 170 elnätsbolag i Sverige som alla ansvarar och står som nätägare i sitt område. Du kan därför inte välja elnätsbolag eller byta till något annat, om du inte flyttar till ett nytt område för då måste du byta.
Ja, det måste man faktiskt – både som ny elkund och för dig som flyttar. Många elnätsbolag har nämligen som rutin att koppla bort elen från bostäder och anläggningar där ingen elnätskund finns registrerad. Dessutom är elnätsavtalet kopplat till bostadens elmätare som läser av hur mycket el som förbrukas och hur mycket som ska betalas. Så, om du får el levererad till dig kan du vara säker på att du har ett elnätsavtal.
Men även elhandelsavtal är viktigt att teckna på egen hand, annars får du ett så kallat anvisningsavtal vilket ofta är dyrare än vanliga avtal.
Så hur kommer det sig egentligen att du kan välja elhandelsbolag men inte elnätsbolag, trots att det finns så många? Fram till 1996 reglerades Sveriges elmarknad av ett monopol, men när marknaden avreglerades fick vi en gemensam fri marknad och när schablonreformen genomfördes 1999 blev det möjligt att, kostnadsfritt, välja elhandelsbolag. Precis som det är idag.
Elnätet är i stället ett naturligt monopol, eftersom det inte är samhällsekonomiskt motiverat att bygga och underhålla flera elnät i samma områden. Elnätsbolagen sätter sina egna priser, men övervakas av Energimarknasinspektionen i deras roll som tillsynsmyndighet.
Elmarknaden i Sverige – hur fungerar den?
Elnätsavgift, även kallat elnätsabonnemang, är en sammanlagd summa som du betalar till ditt elnätsbolag. Avgiften går bland annat till att transportera elen på ett snabbt säkert genom elnätet, men också för drift, underhåll, utveckling och utbyggnad som krävs för att transportera elen genom elnätet.
Vanligtvis består elnätsavgiften av:
• En fast avgift per år – kostnaden du betalar för att ha el i din bostad.
• En rörlig elöverföringsavgift (öre/kWh) – kostnaden du betalar för att elen ska komma hem till dig. Baseras på elen du använder.
• Energiskatt (öre/kWh) – skatter och avgifter som går till staten och måste betalas enligt lag.
Eftersom du behöver två avtal för din el är det vanligt att du får två separata fakturor – en från elnätsbolaget och en från elhandelsbolag. Har du både avtalen hos ett och samma företag eller några som ingår i samma koncern är det ofta möjligt att samla kostnaderna på samma faktura. En samfaktura helt enkelt.
Källor:
Energimarknadsinspektionen (Ei)
E.ON
Konsumenternas energimarknadsbyrå
Vattenfall
Fast, rörligt eller timpris? Oavsett vilket elavtal du föredrar erbjuder vi bara el från 100 % förnybara energikällor – och alltid till bra priser.