Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Kvartsmätning på el – vad innebär det?

Analog väggklocka med markering per kvart. Framöver kommer elen både handlas och avräknas per kvart.

Analog väggklocka med orange markering på 15 minuter.

Under 2025 går elmarknaden över till att hanteras i 15-minuterspriser. Förändringen innebär att både handel och avräkning av el sker per kvart i stället för timme. Här förklarar vi hur det påverkar dig som elkonsument och samhället i stort, liksom vilka fördelarna med kvartpriser är.

Övergången till kvartsmätning startade redan 1 november 2023 i och med den nya svenska mätförordningen. Sedan dess har elnätsbolagen mätt och rapporterat elförbrukningen per kvart i stället för timme hos de kunder som begärt timavläsning eller har ett elavtal med pris som varierar varje timme – alltså ett timprisavtal.

Timpris blir kvartsprisavtal

Under senare delen av 2025 kommer hela elmarknaden att övergå till att handla el under 15-minutersperioder. Det innebär att du som idag har ett timprisavtal automatiskt får ett kvartsprisavtal. Som kund hos oss på Bixia innebär det att du då kommer kunna följa din elförbrukning ner på kvartnivå direkt i vår app Mitt Bixia.

Få koll på din elförbrukning med appen Mitt Bixia

Varför görs förändringen?

Ur ett samhällsperspektiv handlar det först och främst om att kvartsmätning ger mer precisa prognoser, vilket minskar risken för att tillgången och efterfrågan på el inte ligger på samma nivå. Varje kvart blir alltså mer precist prissatt. Med 15-minutershandel kan effekterna av den mer oplanerbara och väderberoende elproduktionen från sol- och vindkraft också hanteras bättre. Handel per kvart hjälper oss nämligen att bibehålla balansen i elnätet bättre, vilket minskar risken för fel eller strömavbrott, och det gynnar hela samhället.

Energiföretagen menar också att förändringen skapar en mer enhetlig elmarknad när elen handlas och mäts i samma intervall. Förutom det är förändringen också ett nödvändigt steg mot en gemensam europeiskt elmarknad. Förändringen till handel och avräkning per kvart sker nu i flera länder inom EU.

15-minuters tidsupplösning – Energiföretagen Sverige

Fördelar med kvartsmätning för dig som kund

Om du har ett fastprisavtal eller rörligt elavtal kommer du inte märka någon skillnad. Kvartsmätningen påverkar nämligen inte dig. Har du däremot ett timpris som följer Nord Pools spotpris kommer du framöver att få fler priser att förhålla dig till när du styr din elanvändning. Kvartsmätning fungerar dock på precis samma sätt som timmätning, men ger dig möjlighet att på ett mer finfördelat och detaljerat sätt följa och dra nytta av elmarknadens prisförändringar.

Framöver kommer du, precis som idag, kunna se dagens och morgondagens spotpriser i Mitt Bixia och genom att anpassa din elförbrukning till dygnets billigaste kvartar kan du fortsätta sänka dina elkostnader.

Våra elavtal – välj ett billigt och förnybart elavtal

Källor:

15-minuters tidsupplösning – Energiföretagen Sverige

15 minuters mätning och rapportering av el träder i kraft 1 november 2023 – Svenska kraftnät

Bixia

Frågor och svar om kvartsmätning – Energimarknadsinspektionen

Fler frågor om kvartsmätning

Behöver jag ändra mitt befintliga elavtal?

Det beror på vilken avtalsform du har. Det här gäller för avtalstyperna som vi erbjuder:

Fast- eller rörligt pris
Om du har ett fastprisavtal eller ett rörligt månadspris påverkas du inte av förändringen och kommer därför inte märka någon skillnad.

Bixia Fast pris

Bixia Rörligt pris

Timprisavtal
Om du har ett timprisavtal går avtalet automatiskt över till kvartsmätning när hela elmarknaden övergår till handel per kvart. Du behöver inte göra någonting, förutom att vara uppmärksam på elpriset varje kvart – i stället för varje timme.

Bixia Timpris

När kan jag teckna ett kvartsprisavtal?

Idag handlas el fortfarande per timme. Under 2025 kommer marknaden att börja handla per kvart, men den förändringen sker förmodligen under senare delen av året, och först då kan vi som elhandelsbolag erbjuda kvartsprisavtal.

Våra elavtal – välj ett billig och förnybar elavtal

Hur mäter man elförbrukning?

Alla hushåll med ett eget elnätsavtal hemma har en elmätare som mäter och registrerar hur mycket el som köps eller säljs. Ansvaret för mätning och registrering ligger hos ditt elnätsbolag och informationen ligger till grund för vad du ska betala för din förbrukade el – och få betalt för eventuell elproduktion.

Vad är skillnaden på elnätsbolag och elhandelsbolag?

För att elen i ditt hushåll ska fungera behöver du två elavtal – ett elhandelsavtal för elen du använder och ett elnätsavtal för att få elen transporterad. Elhandelsavtalet tecknar du med valfritt elhandelsbolag, medan elnätsavtalet tecknas med elnätsbolaget som äger nätet och ledningarna i området där du bor.

Vad är skillnaden på elnätsbolag och elhandelsbolag?

Måste man ha en smart elmätare?

Ja, om ditt hushåll har ett eget elnätsavtal är det lagkrav på smart elmätare från och med 1 januari 2025. Den smarta elmätaren tillhandahålls och byts av ditt elnätsbolag.

Så fungerar den smarta elmätaren


120x150px_VilmaAdolfsson.jpgSkribent Vilma Adolfsson
Vilma är utbildad kommunikatör och brinner för att lära sig nya saker. I vårt artikelbibliotek Energi i fokus hittar du artiklar där hon förenklar och förtydligar komplexa begrepp och händelser på elmarknaden åt dig som kund.
Vilma Adolfsson på Linkedin

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 04 november 2024