Sedan 1966 har elhandeln i Norden skett per timme, men 11 juni 2025 övergår marknaden till handel var 15:e minut i stället för varje timme. Förändringen är lagstadgad och innebär att elförbrukningen mäts och prissätts per kvart – och timpris blir kvartspris. Här förklarar vi vad kvartspris är, hur det påverkar dig som elkonsument och vilka för- och nackdelarna är.
Så påverkas du som elkonsument
Om du har ett fastprisavtal eller rörligt avtal med medelspotpris kommer du inte att påverkas direkt av förändringen. Har du däremot ett timprisavtal hos Bixia kommer avtalet automatiskt att övergå till vårt kvartsprisavtal Bixia Kvartspris från och med 12 juni 2025. Kvartpris fungerar likt timpris, men innebär att du framöver får fler priser att förhålla dig till när du styr din elförbrukning.
Behöver jag göra något?
– Nej, som kund hos Bixia kommer ditt timprisavtal automatiskt att övergå till kvartspris – utan att du behöver göra något. I början av april skickar vi ut information om omställningen till berörda kunder, så de vet vad som gäller, säger Linda Johansson, produktansvarig på Bixia.
Bixia Fast pris – tryggt och stabilt (bixia.se)
Bixia Rörligt pris – ingen bindningstid (bixia.se)
När kan jag teckna kvartspris hos Bixia?
Den 12 juni 2025 övergår alla Bixias timprisavtal per automatik till kvartsprisavtal, men redan i april kommer du att kunna teckna ett kvartsprisavtal hos oss.
Bixia Kvartspris passar dig som:
- bor i villa eller radhus.
- följer spotpriserna och är redo att anpassa din elförbrukning därefter.
- har smarta energitjänster hemma – som elbil, solceller, hembatteri och smart värmepump – och kan förbruka elen när den kostar som minst. Styr ditt hem och sänk dina elkostnader i vår app Mitt Bixia.
Bixia Kvartspris – läs mer och teckna elavtal
Följ din elförbrukning i Mitt Bixia
Från och med 11 juni kommer du att kunna följa din elförbrukning ner på kvartsnivå i vår app Mitt Bixia. För att få ännu bättre koll på din elförbrukning kan du komplettera ditt avtal med vår realtidsmätare och följa din elförbrukning i realtid.
Bixias realtidsmätare – med lastbalansering (bixia.se)
Appen Mitt Bixia (bixia.se)
För- och nackdelar med kvartpris och kvartsprisavtal
- Som kvartspriskund får du fler priser att förhålla dig till – men prissättningen blir mer precis och du får möjlighet, att på ett mer finfördelat sätt, följa och dra nytta av elmarknadens prisförändringar.
- Elmarknadens komplexitet ökar – men vi får en mer enhetlig elmarknad i EU.
- Det kan bli svårare att förutse elpriserna – men med automatiserade system och smarta hem-lösningar kan du dra nytta av de mer frekventa prisändringarna.
Frågor och svar om övergången till kvartspris (ei.se)
Därför görs förändringen från timme till kvart
Övergången från timpris till kvartspris görs bland annat för att skapa en mer enhetlig elmarknad. Samtidigt ger kvartsmätning mer precisa prognoser, vilket minskar risken för att tillgång och efterfrågan på el inte håller samma nivå. Dessutom:
- blir varje kvart mer precist prissatt.
- är kvartsmätning bättre anpassat till framtidens elmarknad.
- kan 15-minutershandel av el hantera effekterna av den oplanerbara och väderberoende elproduktionen, från sol- och vindkraft, på ett bättre sätt.
- hjälper handel av el per kvart till att bibehålla balansen i elnätet bättre – något som minskar risken för fel eller strömavbrott, vilket gynnar hela samhället.
Energiföretagen menar också att förändringen är ett nödvändigt steg mot en gemensam europeisk elmarknad. Förändringen till handel och avräkning per kvart sker nu i flera länder inom EU.
15-minuters tidsupplösning (energiforetagen.se)
Så påverkas du som producent
Om du producerar el och säljer den till Bixia kommer du, från och med övergången till kvartspris, att ersättas för elen du skickar ut på nätet varje kvart – till det priset som gäller just den kvarten. Innan övergången sker ersättningen per timme.
Produktionsavtal – sälj din el till Bixia
Har du frågor om elproduktion från vind, vatten eller solpark? Kontakta våra företagsrådgivare!
Kontakta företagsrådgivare (bixia.se)