Teckna elavtal
Vilket elavtal ska jag teckna?
Alla behöver ett elavtal, men vilket som passar dig bäst påverkas av flera olika faktorer – som mängden el du använder, din boendesituation och om du kan styra när och hur elen används. Därför ska du teckna det elavtal som passar dig och dina behov.
Här kan du läsa mer om vilka elavtal vi erbjuder:
Kan jag ringa in åt en familjemedlem eller en vän?
För att vi ska kunna svara på frågor gällande din familjemedlem eller väns elavtal behöver personen som står på avtalet först skicka in en underskriven fullmakt. Finns det inte någon inskickad fullmakt kan vi endast svara på generella frågor om Bixia och våra produkter.
Ladda ner fullmakt för att kunna företräda anhörig
Om du har en anhörig som blivit sjuk och på grund av det inte kan underteckna en fullmakt ber vi dig att kontakta oss, så gör vi vårt bästa för att hjälpa dig. Vid samtalet får du gärna ha ett familjebevis tillgängligt, vilket går att beställa via Skatteverket.
Vad händer om jag glömmer att teckna ett elavtal?
Om du inte tecknar något elavtal när du till exempel flyttar får du ett anvisat avtal. Ett anvisat avtal är oftast dyrare än andra avtal. Är du däremot kund hos Bixia och glömmer att förnya ditt elavtal hos oss, eller om ditt fastprisavtal går ut och du inte gör något nytt val, får du automatiskt Bixia Rörligt pris enligt vår avtalsgaranti.
Vad är skillnaden på en elportfölj och en elpool?
En elpool är ett koncept för att samla flera mindre företags gemensamma elförbrukning för att säkra ett elpris efter marknadsutveckling och situation. En elportfölj är uppbyggd på samma sätt som en elpool. Den stora skillnaden är att kunden juridiskt äger prissäkringarna och tar fullt ansvar för portföljens värde.
Vad är en prissäkring?
Prissäkringsmarknaden är en marknad där exempelvis elproducenter, elhandelsbolag och elanvändare kan prissäkra sina framtida kostnader eller intäkter och på så sätt inte vara beroende av hur spotpriset varierar. Detta sker genom olika finansiella produkter med olika löptid. I en elpool äger elhandelsbolaget prissäkringarna och tar ansvar för att förvalta dem på bästa sätt utifrån marknadsutvecklingen och kundens förväntningar.
Byta elavtal
Hur ändrar jag mitt elavtal?
Om du vill ändra ditt elavtal är du välkommen att kontakta vår kundservice på 0771-60 30 30 så hjälper vi dig att välja det elavtal som passar dig och ditt hushåll bäst.
För att omteckna ett befintligt elavtal ber vi dig att logga in och göra det på Mitt Bixia i appen eller på webben.
App: Gå till menyvalet "Min profil", välj "Mina avtal" och klicka på knappen "Ändra elavtal (identifiering)".
Webb: Gå till "Mina avtal" och klicka på knappen "Ändra elavtal (identifiering)".
När kan jag byta elavtal?
Om du önskar byta elavtal är det viktigt att du tar reda på om du har någon bindningstid eller uppsägningstid hos ditt nuvarande elbolag. Det framkommer av avtalsvillkoren men finns ofta på webbplatsen också.
Säga upp elavtal
Vad har jag för uppsägningstid/avtalstid?
- Bixia Rörligt elpris gäller tillsvidare med en ömsesidig uppsägningstid om 14 dagar.
- Bixia Timpris/Bixia Kvartspris gäller tillsvidare med en ömsesidig uppsägningstid om 14 dagar.
- Bixia Framtid gäller tillsvidare med en ömsesidig uppsägningstid om 12 månader. Från och med 2025-07-01 gäller uppdaterade avtalsvillkor, vilka påverkar uppsägningstiden.
- Bixia Fast pris är fast under en överenskommen avtalsperiod.
Ett bundet avtal kan du inte avsluta innan avtalstiden gått ut. Du kan alltid se dina avtal genom att logga in till Mitt Bixia.
Kontakta gärna vår kundservice om du har funderingar kring ditt avtal.
Hur säger jag upp mitt elavtal?
Om du vill säga upp ditt elavtal hos Bixia kontaktar du vår kundservice på 0771-60 30 30.
Anvisat avtal
Vad är ett anvisat avtal?
Om du inte gör ett aktivt elval och tecknar ett eget avtal anvisar elnätsföretaget dig till en elleverantör. Du får då ett anvisat avtal och debiteras ett så kallat anvisat pris. Detta kan även ske om du inte tecknar något nytt elavtal när ditt tidigare går ut.
Bixia Anvisat avtal – historiska priser
Ett anvisat avtal är ofta betydligt dyrare, vilket innebär att du då betalar mer än du faktiskt behöver för din el. Priset kan dessutom förändras flera gånger under året, men det brukar vara trögrörligare än ett avtalat rörligt pris.
Varför har jag fått Bixia Anvisat avtal?
Anvisat avtal får du som inte aktivt tecknat ett nytt elavtal vid flytt. Detta är lagstadgat och syftar till att du alltid ska ha el i den nya bostaden. Tecknar du inte ett avtal hos något elhandelsbolag är elnätsbolaget skyldig att anvisa dig till ett elhandelsbolag. Då får du ett så kallat anvisat avtal.
Bixia Anvisat avtal – historiska priser
Vi vill självklart hjälpa dig att teckna ett bättre och mer förmånligt avtal. Vi erbjuder flera olika elavtal så att du hittar ett som passar just dig. Du kan också vända dig till vårt kundcenter som är experter på att guida dig till ett elavtal som passar dina förutsättningar och behov.
Varför är ett anvisat avtal dyrare än era andra produkter?
Om du inte gör ett aktivt elval och tecknar ett eget avtal anvisar elnätsföretaget dig till en elleverantör. Du får då ett anvisat avtal. Detta kan även ske om du inte tecknar något nytt elavtal när ditt tidigare går ut. Ett anvisat avtal är ofta betydligt dyrare, vilket innebär att du då betalar mer än du faktiskt behöver för din el. Priset kan dessutom förändras flera gånger under året, men det brukar vara trögrörligare än ett avtalat rörligt pris.
Bixia Anvisat avtal - se tidigare priser
Vi vill självklart hjälpa dig att teckna ett bättre och mer förmånligt avtal. Vi erbjuder flera olika elavtal så att du hittar ett som passar just dig. Du kan också vända dig till vår kundservice som är experter på att guida dig till ett elavtal som passar dina förutsättningar och behov.
Elavtal med dynamiskt pris (timpris- och kvartsprisavtal)
Vad är kvartspris?
När du har ett elavtal med kvartspris sätts ditt elpris kvart för kvart och baseras på Nord Pools spotpris, som från och med 12 juni också sätts per kvart. Det innebär att du får ett nytt elpris för varje kvart, hela dygnet.
Hur sätts kvartspris?
Med ett kvartsprisavtal betalar du för elen du använder, till det pris som gäller just den kvarten. Det kvartsvisa priset baseras på:
- Spotpriset för respektive kvart
- Rörliga kostnader för inköp av el
- Moms
En del elhandelsbolag har även ett påslag, men det har inte Bixia.
De rörliga kostnader består av:
- Ursprungsgarantier
- Avgifter för Svenska kraftnät och Nord Pool
- Elcertifikat
- Övriga handels- och balanskostnader
Vad är skillnaden på kvartspris och spotpris?
Spotpris är det pris som sätts på nordiska elbörsen Nord Pool och det pris som elhandelsbolagen köper in elen för. Kvartspris är det pris du betalar till ditt elhandelsbolag, det vill säga priset per kWh. Kvartspris är summan av:
- Spotpris
- Rörliga kostnader
- Fast påslag.
Rörliga kostnader är avgifter och kostnader som ditt elbolag har i samband med inköp av el, som exempelvis kostnad för elcertifikat och ursprungsgarantier samt avgifter till Nord Pool och Svenska Kraftnät.
Ditt elpris (kvartspris) hos Bixia består av:
- Nord Pools spotpris
- Ursprungsgarantier
- Avgifter för Svenska kraftnät och Nord Pool
- Elcertifikat
- Övriga handels- och balanskostnader
Bixia Kvartspris – ingen bindningstid. Inget påslag (bixia.se)
Varför övergår timpris till kvartspris?
Den 11 juni 2025 övergår elmarknaden till 15-minuterspriser. Övergången är lagstadgad och en av anledningarna är att skapa en bättre precision i elsystemet. Övergången till kvartspris ska ge mer precisa prognoser, vilket minskar risken för att tillgång och efterfrågan på el inte håller samma nivå.
Här kan du läsa mer om varför vi går från timpris till kvartspris – och hur det påverkar dig som kund.
Vem påverkas av övergången till kvartspris?
Om du har ett timprisavtal hos Bixia kommer du automatiskt att få ett kvartsprisavtal från och med 12 juni 2025. Har du däremot ett elavtal med fast eller rörligt pris påverkas du inte av övergången till kvartspris.
Behöver jag göra något i bytet från timpris till kvartspris?
Nej, den 12 juni övergår alla Bixias timprisavtal automatiskt till Bixia Kvartspris. Vi hanterar övergången åt dig och du behöver inte göra någonting. Under april kommer alla våra kunder få information om övergången.
Om du har frågor om övergången är du varmt välkommen att kontakta oss. Vill du byta till ett annan avtal hos oss kan du göra det i Mitt Bixia – eller kontakta oss.
Kommer det att heta kvartprisavtal hos alla elhandelsbolag?
Enligt Energimarknadsinspektionen (Ei) finns det ingen bestämd benämning för hur ett dynamiskt elavtal ska benämnas i marknadsföring eller liknande. För att göra det enklare för dig som kund rekommenderar dock Ei att avtal som mäts ber timme kallas timprisavtal eller avtal med timpris och avtal som mäts per kvart kallas för kvartsprisavtal eller avtal med kvartspris.
När kan jag teckna ett kvartsprisavtal?
12 juni 2025 övergår alla Bixias timprisavtal per automatik till kvartsprisavtal, men redan andra veckan i april kommer du att kunna teckna Bixia Kvartspris. När övriga elhandelsbolag börjar sälja kvartsprisavtal kan variera.
Elhandelsbolag med färre än 200 000 kunder är inte skyldiga att erbjuda kvartsprisavtal.
Bixia Kvartspris – ingen bindningstid. Inget påslag (bixia.se)
Kan jag sänka mina elkostnader med ett kvartsprisavtal?
Med kvartspris betalar du för elen du använder till det pris som gäller just den kvarten. Priset baseras på Nord Pools spotpris och varierar över dygnet. Genom att styra din elförbrukning till dygnets billigaste kvartar – eller använda smarta system som hjälper dig att göra det – kan du förbruka elen när den kostar som minst och på så vis sänka dina elkostnader.
Jag har ett produktionsavtal. Hur påverkas jag av övergången till kvartpris?
Om du har ett produktionsavtal hos Bixia kommer du, från och med övergången till kvartspris, att ersättas för den överskottsproduktion du skickar ut på nätet varje kvart, till det pris som gäller just den kvarten – i stället för timme för timme.
Fast pris
Erbjuder ni fast pris?
Ja, just nu erbjuder vi Bixia Fast pris för dig som bor i elområde SE3 och SE4. Teckna ditt avtal digitalt eller kontakta oss så hjälper vi dig.
Vad händer när mitt fastprisavtal löper ut?
Vi skickar information till dig via post eller e-post ungefär två månader innan ditt fasta avtal löper ut. Med hjälp av den informationen kan du enkelt förnya ditt elavtal på Mitt Bixia.
Du hittar även slutdatum för ditt avtal på fakturaspecifikationen, i avtalsbekräftelsen och på Mitt Bixia.
Bixia Framtid
Varför har Bixia Framtid 12 månaders uppsägningstid?
Bixia Framtid är vårt förvaltade elavtal och ska ses långsiktigt. Prissäkringarna som görs fördelas ut över en längre period på upp till 36 månader, för att kunna dra nytta av de prissvängningar som sker över tid på elmarknaden. Eftersom säkringarna görs långt fram i tiden är uppsägningstiden på Bixia Framtid 12 månader. Detta skapar stabilitet och förutsägbarhet, samtidigt som det historiskt sett har visat sig lönsamt att vara kund under en längre tid – för att kunna se och ta del av produkten långsiktigt.
Från och med 2025-07-01 gäller uppdaterade avtalsvillkor, vilka påverkar uppsägningstiden.
Hur kommer det sig att utfallet för Bixia Framtid, vissa månader, är högre än marknadspriset för rörligt?
Bixia Framtid består av prissäkringar där våra elhandelsexperter köper in el i förväg. När prissäkringarna gjordes under 2022 spåddes priserna bli rekordhöga. När det senare visade sig att priserna sjönk hade den säkrade delen av Bixia Framtid ett högre pris än rörligt. Nu arbetar vi med prissäkringar på lägre nivåer, vilket kommer gynna produkten framöver.
Hur fungerar prissäkringarna på Bixia Framtid?
Prissäkringarna som görs fördelas ut över en längre period på upp till 36 månader, för att kunna dra nytta av de prissvängningar som sker över tid på elmarknaden. På grund av svängningar på marknaden kan priserna dock komma att variera från månad till månad.