Behovet av stödtjänster och flexleverantörer ökar
Energisystemet genomgår en snabb och omfattande förändring och mängden förnybar energi ökar hela tiden. Det gör att behovet av stödtjänster och flexleverantörer som balanserar energisystemet på sikt behöver öka.
Så fungerar stödtjänster
En stödtjänst köps in från flexleverantörer på balansmarknaden och bidrar med en förmåga som energisystemet behöver just då – till exempel att upp- eller nedreglera sin produktion eller konsumtion. Varje flexleverantör sitter i sin tur på minst en flexibel resurs som hjälper dem att anpassa sin förbrukning eller produktion, och kan vara allt från batterier, vindkraftverk och ugnar, till växthus, solceller och vattenkraftsstationer.
Stödtjänster och avhjälpande åtgärder – Svenska kraftnät
Öka dina intäkter med stödtjänster
Har du flexibla resurser, som virkestorkar, växthus eller ugnar, och kan upp- eller nedreglera din elproduktion eller elförbrukning under kortare stunder? Som aktiv aktör på Svenska kraftnäts balansmarknad, och med över 25 års erfarenhet i branschen, hjälper vi dig med flexibla resurser att agera på marknaden och öka dina intäkter – utan att det påverkar din befintliga verksamhet.
Bidra med dina flexibla resurser
I den här filmen beskriver Alexandra Sundqvist, affärsenhetschef på Bixia, fördelarna med balansmarknaden och hur företag med en flexibel resurs, som till exempel en virkestork, kyl eller ugn, kan bli flexleverantör.
Vem kan bli flexleverantör?
Batteriflex
Har du investerat i ett batteri eller funderar på att göra det? Då kan du vara med på både FCR-D ned och FCR-D upp eftersom du både kan minska och öka mängden el i energisystemet genom att ladda eller ladda ur batteriet. Balansmarknaden är ett sätt att skapa intäkter med ett batteri, men det finns också fler – som spotprisarbitrage och effekttoppskapning.
Industriflex
Både industrier och elintensiva verksamheter lämpar sig för industriflex, där fläktar, kyllager, ugnar och värmepumpar är styrbara resurser som kan dras ner kortare stunder utan att det påverkar den dagliga verksamheten, men ändå fortsätter att generera intäkter. Eftersom du då minskar din elförbrukning kan du agera på FCR-D ned.
Hasopors nya flexibilitetsroll skapar en hållbar och lönsam inkomstkälla
Vindflex
Har du ett eller flera vindkraftverk med styrbara turbiner? Då kan du agera på FCR-D ned och öka dina intäkter genom att minska din produktion när balansen i nätet fluktuerar. Du maximerar med andra ord nyttan av dina resurser och ökar lönsamheten, samtidigt som du bidrar till balansen i energisystemet.
Vattenflex
Med hjälp av tekniska lösningar kan du som vattenkraftsproducent dra nytta av det vatten som redan är i gång och snabbt agera för att stötta balansen i energisystemet. Du kan agera på både FCR-D upp och FCR-D ned genom att öka eller minska din produktion. Tack vare god uthållighet kan du också agera på FCR-N.
Solflex
Solcellsparker har potential att agera på balansmarknaden genom att minska sin produktion när balansen fluktuerar, vilket passar extra bra när det är överskott på produktion och priserna är låga. Genom att agera på FCR-D ned tjänar du pengar på att minska din solelsproduktion under korta perioder.
Kraftvärmeflex
Kraftvärmeföretag har stor potential att agera på balansmarknaden tack vare sina planerbara egenskaper som gör att de, till en viss gräns, kan reglera sin produktion både upp och ned. Kraften lämpar sig bäst för mFRR eftersom du får en kvart på dig att bidra med den upphandlade effekten.