Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Batterilagring – lönsamt för alla företag

Intervju om batterilagring för företag med Anders Persson, verksamhetsarkitekt på Bixia.

Intervju om batterilagring med Anders Persson, verksamhetsarkitekt på Bixia.

Ska företag investera i batterilagring, varför är det viktigt att kunna lagra el och hur blir det en lönsam investering? Anders Persson, verksamhetsarkitekt och batteriexpert på Bixia, reder ut vanliga frågetecken om batterilagring för företag och berättar hur det blir en lönsam affär.

Vad är batterilagring och varför är det viktigt att kunna lagra el?

– Den förnybara energiproduktionen är svår att reglera. Vi kan ju varken bestämma när det ska blåsa eller hur mycket solen ska lysa. Därför måste elen förbrukas i samma stund som den produceras för att inte gå till spillo. Här kommer batterilagring in i bilden. Med ett batteri kan el lagras och används senare, som när förbrukningen ökar, eller säljas på elnätet och bli en intäkt för den som säljer elen. För företag och industrier med en hög elförbrukning är det väldigt lönsamt att kunna lagra el och använda den vid ett senare tillfälle.

Varför bör företag investera i ett batterilager?

– Det finns många fördelar med att investera i ett batterilager, särskilt som företag. Men det finns tre skäl som jag tycker gör investeringen både lönsam och effektiv.

På sina fingrar räknar Anders Persson upp dem som (1) intäkter och hållbarhet, (2) kostnadskontroll och (3) trygghet och reservkraft.

1. Intäkter och hållbarhet

– I takt med att den förnybara energiproduktionen ökar, vilket verkligen behövs, blir det svårare att upprätthålla balansen i vårt energisystem – en frekvens på 50 hertz. Med ett batteri kan företag bli flexleverantör och agera på Svenska kraftnäts balansmarknad och få betalt för att bidra till balansen. Genom att ladda eller ladda ur batteriet kan företaget öka eller minska mängden el i systemet, vilket skiljer sig beroende på energisystemets behov. Som flexleverantör tjänar man alltså pengar samtidigt som man bidrar till att den förnybara elen kan öka.

Så fungerar balansmarknaden och därför behövs den

Hur blir balansmarknaden ekonomiskt lönsam för företaget?

– En flexleverantör får betalt för att stå redo att stötta energisystemet och får betalt oavsett om de behöver agera eller inte. Värt att tillägga är också att agerandet på balansmarknaden inte påverkar företagets kärnverksamhet. Alltså blir balansmarknaden en extra intäktskälla.

Bli flexleverantör via Bixia

2. Kostnadskontroll

– Nu införs effekttariffer vilket innebär att du får betala mer om du använder mycket el på samma gång. Alltså ju större effekttoppar, desto högre elkostnader. Med ett batterilager kan företag dock kapa sina effekttoppar och få bättre kontroll på sina elkostnader. Effekttoppskapning, eller peak shaving, är en teknik som minskar energianvändningen under perioder genom att man ställer in att batteriet ska stötta upp om förbrukning passerar en viss kW/MW. Företag kan också dra nytta av spotprisets variationer genom elprisoptimering, spotprisstyrning eller spotprisarbitrage – kärt barn har många namn. Då köper företaget el från spotmarknaden och säljer den på marknaden när priserna är högre.

3. Trygghet och reservkraft

– Ett batteri är en bra källa för att öka sina intäkter, men det är också en trygghet för företaget. Vid till exempel ett strömavbrott blir batteriet en reservkraft som kan stötta upp och säkerställa att driften inte avbryts.

Lämpar sig batterilagring för några särskilda företag?

– Jag skulle säga att batterilagring är till stor nytta för alla företag. Från industrier som kräver stabil energitillförsel, till transportsektorn, fastighetssektorn, datacenters och sjukhus – ja även privatpersoner och elproducenter.

Kan jag prata batteri- och energilagring med Bixia?

– Mer än gärna! Om ditt företag är intresserade av batterilagring eller vill diskutera om det passar er kan du kontakta en av våra företagsrådgivare!

Kontaktuppgifter till Bixias företagsrådgivare

Källor:
Bixia
Skatteverket
Tekniska verken
Vattenfall

Anders Persson

Verksamhetsarkitekt på Bixia
Anders har ett stort intresse för energieffektiva och hållbara lösningar, inom energilagring, laddning och stödtjänster. På Bixia hjälper han kunder och samarbetspartners att skapa värde för energisystemet. Anders är utbildad systemvetare och har tidigare arbetat i olika roller inom IT-området.

Vanliga frågor om batteri- och energilagring

Hur mycket tjänar man med ett batteri?

Det går inte att säga hur mycket ett företag eller en privatperson kan tjäna på att investera i ett batteri eftersom förutsättningarna ser olika ut. Det går däremot att säga att ett batteri lönar sig främst för de företag som kan kombinera flera funktioner – som att kapa effekttoppar och stötta energisystemet.

Vad kostar ett batteri?

Det är svårt att ge ett rättvist spann på vad ett batteri kostar eftersom det påverkas av en mängd olika faktorer såsom storlek, nytta och placering. Och det gäller oavsett om du är privatperson eller företag. Däremot har man sett att priserna på batterier har sjunkit senaste året.

Hur länge håller ett batterilager?

Det kan skilja väldigt mycket och beror på hur väl du tar hand om batteriet, men generellt cirka 10–15 år. Det är nämligen inte antalet år som sliter på batteriet, utan laddcyklerna. Livslängden på ditt batteri påverkas av hur du använder det. Att till exempel ladda upp och sedan tömma batteriet sliter mer än att agera på balansmarknaden med ditt batteri.

Kan jag lagra el i ett batteri hemma?

Ja, det går att lagra el hemma i ett så kallat hembatteri och energilösningen blir alltmer populär bland privatpersoner. I hembatteriet kan du lagra egenproducerad el från solceller, köpa el via elnätet för att använda senare och/eller sälja vidare den köpta elen. Hembatteriet kan också hjälpa dig att minska dina effekttoppar och sänka dina elkostnader.

Ett hembatteri är fortfarande en relativt dyr investering, men som privatperson kan du få tillbaka 50 procent av din investering genom skattereduktionen grön teknik, förutsatt att batteriet till största del används för att lagra egenproducerad el.

Skattereduktion för grön teknik | Skatteverket

Kan man ha batterilager utan solceller?

Absolut, ett batteri gör stor nytta även utan solceller – till exempel spotprisoptimering. Utan solceller blir du dock lite mer beroende av elnätet och för att det ska vara fördelaktigt bör du ladda batteriet när elpriset är så lågt som möjligt och använda den lagrade elen när priset är högre. Har du däremot solceller och ett batteri kan solcellsinvesteringen räknas hem snabbare.

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 15 augusti 2024