Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Vad är en smart elmätare?

En kvinna studerar sitt proppskåp, där en elmätare sitter och mäter av hennes elförbrukning.

En kvinna studerar sitt proppskåp och sin elmätare.

Kanske har du hört att alla hushåll ska ha en smart elmätare installerad senast 1 januari 2025. Men vad är en smart elmätare, hur vet man om man har en och hur skiljer den sig från en traditionell elmätare?

I alla hushåll som har ett eget elnätsavtal finns det en elmätare som mäter och registrerar hur mycket el som köps eller säljs – via till exempel solcellsproduktion. Elnätsbolagen, som äger och ansvarar för elnätet i sitt område, är ansvariga för att mäta och registrera elförbrukningen hos sina kunder. Informationen från elmätaren blir sedan underlag för hur mycket du som elkonsument ska betala till ditt elnätsbolag och elhandelsbolag.

Vad är skillnaden på elnätsbolag och elhandelsbolag?

Smarta elmätare blir ny standard år 2025

En traditionell elmätare är begränsad i sina funktioner och kommer inte att kunna möta de förändringar som sker på såväl elmarknaden som hos medvetna elkonsumenter. Därför har Energimarknadsinspektionen (Ei), efter nya EU-direktiv och på uppdrag av regeringen, arbetat fram förslag på nya funktionskrav för mätsystem och mätutrustning. Från och med 1 januari 2025 blir det lagkrav på dem.

Vad innebär de nya funktionskraven?

De sju funktionskraven som Energimarknadsinspektionen tagit fram utgår från EU-direktiv och sammanställer kraven för hur de svenska elmätarna ska fungera från och med 1 januari 2025. Kraven syftar bland annat till att underlätta för de elkonsumenter som är intresserade av energibesparingar och vill vara aktiva på elmarknaden – genom till exempel smarta energilösningar och mikroproduktion.

Funktionskrav elmätare – Energimarknadsinspektionen

Hur fungerar en smart elmätare?

De nya elmätarna går att ställa om för att lagra mätvärden med olika tidsupplösning – till exempel en gång i timmen eller var femtonde minut. De har också funktioner som gör att du som kund kan ansluta smart utrustning – som realtidsmätare för att få snabbare information om hur mycket el du köper och säljer, eller optimerad elbilsladdning.

Är en realtidsmätare och smart elmätare samma sak?

Smart elmätare och realtidsmätare. Vi håller med om att begreppen är lika och att de är lätta att blanda ihop, men faktum är att det är två skilda saker.

Smart elmätare – mäter hur mycket el du köper och säljer, var femtonde minut, och kommunicerar resultatet vidare varje dygn eller en gång i månaden – beroende på vilket elavtal du har. Det blir sedan underlag för hur mycket du ska betala och specificeras på din faktura. Den smarta mätaren kan kopplas ihop med smarta prylar som hjälper dig att följa och styra ditt hem – ett intresse som vuxit sig starkt bland privatpersoner senaste åren. Mätaren tillhandahålls av ditt elnätsbolag.

Smarta hem – lösningar som sparar energi och pengar

Realtidsmätare – tar in information via den smarta elmätarens ”gränssnitt” ungefär var tionde sekund. Informationen kommuniceras sedan direkt till en ansluten el-app. Det gör att du, i realtid, kan följa hur mycket el du köper (och säljer), samt identifiera vad som drar mest el – så du kan vidta åtgärder som hjälper dig att sänka din förbrukning och dina elkostnader. En realtidsmätare kan ge värdefull information oavsett vilket elavtal du har, men är extra fördelaktigt för dig som har timpris och påverkas mer av dyra eltimmar. Mätaren är valfri och du betalar själv för den.

Få koll på din elförbrukning – med en realtidsmätare

Hur vet jag om jag har en smart elmätare?

Innan 1 januari 2025 ska allt privata hushåll ha en ny, smart elmätare installerad. Många elnätsbolag har därför, under en längre tid, succesivt arbetat med att byta ut eller uppdatera de traditionella elmätarna. Elnätsbolagen ska också information, finansiera och genomföra bytet hos dig som kund, vilket innebär att alla som har en smart elmätare ska ha fått informationen om att bytet ska ske, när det ska ske och varför det görs.

Vilka elmätare klarar av timpris? Och måste jag byta elmätare för timprisavtal?

Både traditionella och smarta elmätare är kompatibla med ett timprisavtal. Däremot kan ditt elnätsbolag behöva ändra från månadsmätning till timmätning, eller vad som snart kommer att vara kvartsmätning. Energimarknadsinspektionen (Ei) har nämligen beslutat att alla elkunder som begär timmätning (timprisavtal) ska kvartsmätas – om inget undantag anges. Mätvärden per timme ska alltså ersättas med kvartsvärden om det är möjligt, och det beror på att elen ska avräknas och handlas på samma sätt på marknaden. Du behöver aldrig byta elmätare om du byter elavtal.

Frågor och svar om kvartsmätning – Energimarknadsinspektionen

Källor:
Bixia
Tekniska verken
Energimarknadsinspektionen (Ei) 
E.ON
Konsumenternas Energimarknadsinspektion

Fler frågor och svar

Vilken elmätare är bäst?

Elnätsbolagens elmätare är alltid bäst och mest korrekta, eftersom de följer myndighets- och noggrannhetskrav. De går inte heller att jämföra med andra, externa mätare, och kan inte bytas ut. Ska du däremot köpa en realtidsmätare eller någon annan mätare som ger dig mer statistik om din förbrukning finns det bra jämförelsesajter eller oberoende sidor till hjälp.

Allt fler elnätsbolag och elhandelsbolag börjar erbjuda realtidsmätare och kan kräva att du har ett avtal hos dem för att du ska kunna köpa och använda produkten.

Måste jag ha en smart elmätare?

Ja, enligt lagkrav ska alla privatpersoners elmätare vara utbytta eller uppdaterade till smarta elmätare senaste 1 januari 2025. Bytet eller uppdateringen görs kostnadsfritt av ditt elnätsbolag.

Varför ska de nya elmätarna bytas ut?

Det främsta syftet med bytet till smarta elmätare är att underlätta för elkonsumenter som är intresserade av energibesparingar och att underlätta satsningar på mikroproduktion (till exempel solelsproduktion).

Får man byta elmätare själv?

Nej, ditt elnätsbolag ska, och är alltid, ansvariga för att eventuellt byta ut din elmätare. Om den är placerad utomhus och är åtkomlig utan din närvaro kan elnätsbolaget genomföra bytet själva. Sitter den inomhus eller på en oåtkomlig plats dit nyckel behövs ska en myndig person vara på plats när bytet sker.

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 22 augusti 2024