Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Smarta hem – lösningar som sparar energi och pengar

Två män sitter i en soffa och styr sina smarta hem-enheter i en app på en mobil.

Två män sitter i en soffa och kollar på en mobil.

Allt fler intresserar sig för, och investerar i, smarta lösningar till hemmet. Men ett smart hem är mer än bara smarta prylar. Henrik Georgson är affärsutvecklare på Bixia och listar smarta energilösningar som hjälper dig att spara energi och pengar – samtidigt som de förenklar din vardag.

Smarta hemmet – vad är det och hur fungerar det?

– Jag skulle säga att det beror på vem du frågar. Det är ett otroligt brett ämne som sträcker sig från att tända belysning i en app, till att styra och optimera elbilsladdningen digitalt. En del smarta hem-lösningar handlar om att fjärrstyra eller tidsinställa funktioner i sitt hem, medan andra handlar styrnings- och optimeringstjänster som hjälper dig att spara energi – och pengar. Men ett smart hem är mer än bara smarta prylar. Det är lösningar som hjälper dig att ta kontroll över din elförbrukning. Att kunna tända lampan eller starta kaffebryggaren från sängen är ett annat typ av smart hem, säger Henrik Georgson.

Vad betyder smart?

– För mig handlar smart om teknik som hjälper dig att automatisera och förenkla saker hemma, vilket i sin tur ökar bekvämligheten, säkerheten och energieffektiviteten. Och smart blir det ju också när det sker digitalt och egentligen kan göras från var som helst – eller via internetuppkoppling, säger Henrik Georgson.

Betyder det att smarta hem alltid kräver en smartphone och app?

– Ja precis. Poängen med det smarta hemmet är att det enkelt styrs via en mobil eller surfplatta, och då krävs en app med alla funktioner. Det är inte heller säkert att en och samma app kan hantera alla funktioner, utan du behöver kanske en för elbilsladdning och uppvärmning, och en annan för belysning, säger Henrik Georgson.

Hur fungerar ett smart hem?

– Det varierar beroende på vilken typ av funktion vi pratar om, men ett smart hem består av olika typer av enheter eller produkter som, ibland, kopplas samman och styrs via en eller flera appar. Smart laddning är ett bra exempel. Funktionen kan tillhandahållas av ditt elhandelsbolag och är en kommunikation mellan din el-app och din laddbox. Smart laddning ser till att din elbil bara laddas utifrån särskilda kriterier, vilket gör att du kan sätta i laddaren direkt när du kommer hem, utan att behöva vara orolig för att bilen laddas under dygnets dyraste timmar. Smart laddning optimerar din laddning och hjälper dig att både spara el och pengar, säger Henrik Georgson.

Vilka smarta hem-lösningar finns det?

– Oj, oändligt många. Men när det gäller smarta lösningar som hjälper dig att sänka din elförbrukning, minska dina kostnader och ge dig mer kontroll, finns det några som är extra bra, säger Henrik Georgson.

Smart värmestyrning – värm huset när det är som billigast

Uppvärmning står för drygt hälften av den totala elförbrukningen i en villa. Smart värmestyrning, eller smart uppvärmning, är en automatisk funktion som styr din värmepump mot dygnets billigare timmar. Funktionen hjälper dig att dra nytta av lågpristimmarna för att sänka dina uppvärmningskostnader och därmed sänka din totala elförbrukning.

Smart elbilsladdning – med Mitt Bixia

Med en elbil hemma ökar elkostnaderna markant, eftersom elbilsladdningen är en av hemmets stora elförbrukare. Därför ska elbilen laddas så effektivt och billigt som möjligt. I Mitt Bixia, och många andra el-appar, hittar du funktionen Smart laddning – en funktion som kommunicerar med din laddbox och berättar när och hur bilen ska laddas utifrån de inställningar du valt. Smart laddning ser till att elbilsladdningen sker till lägsta möjliga kostnad och när laddningen är klar visar Mitt Bixia hur mycket pengar du sparat, laddstatus på bilens batteri och hur laddningen gick.

Smart laddning fungerar på liknande vis oavsett elhandelsbolag: lägg till din elbil och laddbox i din el-app, ställ in när bilen ska vara färdigladdad och starta ”Smart laddning”.

Få koll på din elförbrukning med Mitt Bixia

Realtidsmätning – följ din elförbrukning i realtid

Ett smart hem är ett hem som du kan följa och styra. Med en realtidsmätare får du hjälp med det. Genom att koppla ihop den med en smart elmätare kan du ta del av förbrukningsdata så ofta som var tionde sekund, direkt i din elapp. Realtidsmätaren ger indikationer på när du förbrukar mycket eller lite el, vilket kan hjälpa dig att veta om du bor göra några förändringar i ditt sätt att förbruka el.

Få koll på din elförbrukning – med en realtidsmätare

Styr energiförbrukande apparater

Det är inte bara uppvärmning och elbilsladdning som kräver el hemma. Även tvättmaskin, diskmaskin och dammsugning förbrukar en hel del. Att styra när på dygnet maskinerna går i gång där hemma är smart för att sänka dina elkostnader – vilket är extra viktigt om du har ett timprisavtal. Dessutom är det bekvämt att styra apparater från mobilen när man inte är hemma.

Smarta lösningar blir bättre med timpris

Med ett timprisavtal betalar du det som elen kostar vid det tillfälle som elen förbrukas. Det innebär att elräkningen bli dyrare om elen förbrukas under dygnets dyrare timmar, och tvärtom. För dig som betalar timme för timme är det därför fördelaktigt med smarta system eller lösningar som gör att du kan styra när elen förbrukas hemma.

Bixia Timpris – ett av marknadens billigaste timprisavtal

Hur bygger man upp ett smart hem?

– Jag skulle säga att ditt hem blir smart, eller i alla fall smartare, så fort du installerar någon typ av funktion som skapar konkret nytta för dig. Till exempel när du kan följa och mäta hur mycket el du förbrukar hemma, eller kan styra din värme och ventilation på ett enkelt sätt, utan att det påverkar din vardag. Men jag tycker också att det är viktigt att fundera på vilka funktioner som är relevanta och hjälpsamma hemma hos dig. Det som passar mig, passar kanske inte för dig. Det är också bra att kolla upp vad som krävs för att kunna styra delar av ditt hem. En del lösningar för smarta hem kräver nya installationer och investeringar för att du ska kunna styra dem, säger Henrik Georgson.

Varför ska jag köpa smarta produkter?

– De ger dig kontroll och stora möjligheter att styra och påverka din elförbrukning. Har du ett timprisavtal är det väldigt viktigt för att dina elkostnader inte ska skjuta i höjden. Och detsamma gäller egentligen för hushåll med en stor elförbrukning. Med smarta lösningar hemma får du bättre koll och kontroll på hur din elförbrukning ser ut och kan göra medvetna val som sänker förbrukningen och kostnaderna, säger Henrik Georgson.

 

Smarta hem

Smarta hem erbjuder lösningar som hjälper dig att spara energi och pengar genom effektiv styrning av till exempel elbilsladdning, uppvärmning, men det är också produkter som kan styra och följa din elförbrukning i realtid. Genom att optimera din elförbrukning kan du sänka kostnader och ta kontroll över ditt energianvändande. Funktioner som smart värmestyrning och smart elbilsladdning ser till att energikrävande processer sker under dygnets billigaste timmar, medan realtidsmätare ger dig insikt i när elförbrukningen är som högst, vilket möjliggör anpassningar för ökad energieffektivitet.

Vanliga frågor

Vad är en smart enhet?

En smart enhet är en produkt eller teknisk lösning som automatiserar och förenklar någonting i din vardag, utan att du behöver vara fysiskt på plats eller trycka på en fysisk knapp.

Vad finns det för produkter för ett smart hem?

Förutom energismarta lösningar, som Smart värmestyrning, realtidsmätning och Smart laddning, finns det en mängd prylar och enheter som förenklar gör din vardag. De styrs enkelt via mobilen och är ofta uppkopplade mot ett wifi.

  • Smarta eluttag. Med smarta eluttag menas oftast fjärrströmbrytare som du enkelt kan stänga av och på med hjälp av mobilen, vilket är praktiskt om du vill sätta på värmen till sommarstugan i förväg – eller för dig som vill få större kontroll över din elförbrukning.
  • Smart belysning. Idag är det enkelt att styra lampor via sin smartphone och förutom att tända och släcka dina lampor kan du ofta ställa in att de tänds automatiskt när du kommer hem eller fjärrstyr de när du är bortrest.
  • Smarta gardiner. Med smarta och elektriska rullgardiner kan du ställa in vilka tider du vill ha gardinerna stängda, vinklade eller helt öppna.
  • Smart kylskåp. Med ett smart kylskåp behöver du aldrig mer riskera att köpa på dig mat som redan finns i kylskåpet. Varje gång du stänger kylskåpsdörren tas nämligen en bild på vad som finns där inne och i en gemensam app kan hela familjen uppdatera inköpslistan.
  • Smart hemlarm. Se vad som händer hemma, aktivera och inaktivera ditt hemlarm på distans. En del har även funktioner där du kan låsa upp dörren eller se vem som står utanför dörren, direkt i din mobil.

Hur fungerar smart belysning?

Idag erbjuder en mängd olika företag smart belysning, från Philips Hue till IKEA. Lamporna ser i princip ut som vilken vanlig LED-lampa som helst och skruvs i den vanliga sockeln. För att kunna styra belysningen och dra fördel av alla smarta inställningar kopplas lamporna ofta mot ditt trådlösa nätverk, samtidigt som de också kopplas ihop – exakt hur installationen fungerar kan dock variera mellan olika leverantörer. När installationen är klar styrs de smarta lamporna via din mobil eller surfplatta och du kan till exempel ställa in ljusstyrka, färg på belysningen och vilka tider på dygnet belysningen ska vara på.

Hur kopplar jag ihop mina smarta enheter till mitt smarta hem-system?

Alla enheter till ditt smarta hem behöver kopplas in i en slags hub, vilket ofta medföljer när du köper en smart produkt. Huben kopplas i sin tur ofta till ditt trådlösa nätverk och sedan kommunicerar enheterna med varandra.

Tidigare har detta varit svårt då de flesta tillverkarna som Google, Amazon och Apple haft sina egna system och appar. Men nu har branschen enats kring en gemensam standard som kallas Matter – vilket innebär att alla produkter kan kommunicera med varandra, oavsett varumärke. Även Ikea och Philips Hue är exempel på de som har anslutit sina smarta produkter till Matter.


120x150px_VilmaAdolfsson.jpgSkribent Vilma Adolfsson
Vilma är utbildad kommunikatör och brinner för att lära sig nya saker. I vårt artikelbibliotek Energi i fokus hittar du artiklar där hon förenklar och förtydligar komplexa begrepp och händelser på elmarknaden åt dig som kund.
Vilma Adolfsson på Linkedin

Ditt elavtal blir smartare med Mitt Bixia

I vår app Mitt Bixia har du allt du behöver för att få full kontroll på din elförbrukning – följ din förbrukning, ladda elbilen och betala din faktura på ett och samma ställe. Det är precis som att ha ett eget elgeni i handen. Ladda ner Mitt Bixia idag!

AppStore.png  GooglePlay.png

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 04 november 2024