Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Fler företag kan tjäna pengar med stödtjänster

En man och en kvinna står och pratar om flexibilitet och stödtjänster för företag, vid en dator.

En man och en kvinna står och pratar med varandra vid en dator.

De senaste åren har intresset för elflexibilitet och stödtjänster vuxit sig stark bland företag och elproducenter. Men hur fungerar det och hur blir det lönsamt för företag? Vi ställde frågorna till vår expert Alexandra Sundqvist – affärsenhetschef på Bixias avdelning Ellagring, laddning och flexibilitet.

Vad är stödtjänster och varför behövs det?

– För att säkerställa att Sveriges elnät fungerar optimalt behöver vi en konstant frekvens på 50 Hz. Då är systemet i balans. Men när Sveriges elbehov nu ökar och vi får mer förnybar kraft blir balansen svårare att bibehålla. Därför har Svenska kraftnät utvecklat en stödtjänstmarknad – eller balansmarknad och flexibilitetsmarknad som den också kallas. På den marknaden köper och aktiverar Svenska kraftnät reserver (effekt från resurser) och stödtjänster från så kallade flexleverantörer, för att upprätthålla rätt frekvens i nätet.

Svenska kraftnät

Vad är en flexleverantör?

– En flexleverantör är en aktör som agerar på stödtjänstmarknaden med någon form av resurs, till exempel en industriugn, ett batteri eller ett vattenkraftverk. Men det som egentligen utmärker en flexleverantör är att verksamheten, oavsett om det är en elintensiv industri eller ett varuhus, kan upp- eller nedreglera sin elförbrukning eller elproduktion under korta stunder.

Vem kan bli flexleverantör?

– I princip vilken verksamhet som helst, förutsatt att verksamheten kan styra sin förbrukning eller produktion utan att det påverkar den vardagliga driften negativt. Idag finns det flexleverantörer från alla möjliga branscher. Det är allt från industrier och sågverk, till elproducenter och kyl- och fryslager. Dessutom är stödtjänstmarknaden uppdelad i flera egna marknader beroende på vilken typ av reservkraft som krävs. På Bixia är vi verksamma på flera av dessa marknader och kan på så vis hjälpa flera verksamheter.

Om olika reserver – Svenska kraftnät

Hur kan företag tjäna pengar på stödtjänstmarknaden?

– Varje flexleverantör står redo att stötta med mer eller mindre effekt till elsystemet, vilket sker ett par gånger per år. För detta får de ersättning, oavsett om det visar sig att de behöver agera eller inte. Förutom sitt primära yrke blir stödtjänstmarknaden ytterligare en intäktskälla för verksamheten, samtidigt som de ju stöttar och skapar ett robust elsystem – vilket vi alla är beroende av.

3 skäl att bli flexleverantör

  • Ökar verksamhetens intäkter. Som flexleverantör får du betalt för att stå redo med dina flexibla resurser.
  • Stöttar energisystemet. Som flexleverantör stöttar du balansen i elnätet just när det behövs.
  • Bidrar till energiomställningen. Som flexleverantör skapar du bättre förutsättningar och minskar samtidigt kraven på utbyggnaden av elnätet.

Bixia hjälper dig att identifiera dina flexibla resurser

Som balansansvariga gentemot Svenska kraftnät sedan år 1999 har vi en unik möjlighet att minska våra kunders obalanskostnader och optimera intäkten för det de vill sälja på balansmarknaden.

– Vi hjälper verksamheter att identifiera sina befintliga resurser och göra dem till resurser på stödtjänstmarknaden, för att öka verksamhetens intäkter och stötta Sveriges energisystem.

Bli flexleverantör hos Bixia

Källor:
Bixia
Svenska kraftnät

Begreppslista

Balansmarknaden/stödtjänstmarknaden: För att stötta och bibehålla balansen i det svenska energisystemet köper och aktiverar Svenska kraftnät tjänster som frekvensreglering och effektreservkapacitet – även kallat stödtjänster. Dessa upphandlas genom öppen budgivning och köps av aktörer på balansmarknaden/stödtjänstmarknaden.

Så fungerar balansmarknaden och därför behövs den

FCR-marknad: Frequency Containment Reserve (FCR) är en del av stödtjänstmarknaden som hanterar tjänster för att snabbt justera frekvensen i elnätet för att upprätthålla dess stabilitet. FCR används för att hantera obalanser mellan elförbrukning och elförsörjning för att säkerställa en konstant frekvens i elnätet.

Om olika reserver – Svenska kraftnät

Flexleverantör: Är en aktör som har kapacitet att anpassa sin elanvändning eller elproduktion under korta perioder för att optimera flexibilitet i energisystemet. Flexleverantören får ersättning för den tid den står redo att anpassa sin elförbrukning.

Skumglastillverkaren Hasopor och vattenkraftverket Ålberga Bruk är flexleverantörer via Bixia och ett bra exempel på hur två helt skilda aktörer kan agera på balansmarknaden genom att reglera sin elförbrukning eller elproduktion.

Hasopors nya flexibilitetsroll skapar en hållbar och lönsam inkomstkälla
Ålberga Bruk skapar intäkter på balansmarknaden

Teknisk aggregering/Aggregering: Syftar till att slå ihop olika resurser, till exempel batterier, vattenkraftverk och vindkraftverk, för att kunna delta på balansmarknaden. Teknisk aggregering hjälper även till med styrning och reglering av resurser.

Fler begrepp i elbranschen

Alexandra Sundqvist

Affärsenhetschef på Bixia
Alexandra Sundqvist är utbildad civilekonom och efter 12 år i finansbranschen arbetar hon nu sedan sex år tillbaka i energibranschen. På Bixia driver hon, tillsammans med sin avdelning, kunder och olika samarbetspartners, arbetet mot ett stabilt energisystem – med resurseffektivitet i fokus.


120x150px_VilmaAdolfsson.jpgSkribent Vilma Adolfsson
Vilma är utbildad kommunikatör och brinner för att lära sig nya saker. I vårt artikelbibliotek Energi i fokus hittar du artiklar där hon förenklar och förtydligar komplexa begrepp och händelser på elmarknaden åt dig som kund.
Vilma Adolfsson på Linkedin

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 04 november 2024