Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Elbil på vintern – vad behöver jag tänka på?

En kvinna och en man lastar in väskor i bagaget i sin elbil på vintern.

En kvinna och en man ställer in väskor i en bil.

Hur påverkas elbilar av kylan, finns det något jag som elbilsägare behöver ta hänsyn till, och vad behöver jag veta innan jag ger mig ut på vägarna när termometern visar flera minusgrader?

Att snö och kyla påverkar elbilens räckvidd är ett faktum. Tester från norska organisationen NAF (Norges Automobilforbund) visar att räckvidden i moderna elbilar kan bli upp till 36 procent kortare på vintern än på sommaren, men om du vet hur du ska planera din resa behöver det inte innebära så stora skillnader.

–  Enda nackdelen som jag har upptäckt är väl just att räckvidden minskar, i övrigt finns det bara fördelar, säger Stefan Takac, affärsenhetschef på Bixia, som själv haft elbil i ett år och dessförinnan laddhybrid i tre år.

Sju tips för ökad räckvidd

Funderar du på att skaffa elbil men känner dig osäker på vad som händer med räckvidden på vintern? Eller har du redan en elbil och har fått en tråkig överraskning på resan för att batteriet inte höll lika länge som förväntat? Vi har listat sju tips på hur du kan öka räckvidden för din elbil under de kallaste vintermånaderna.

1. Schemalägg laddningen…

Batteriet laddas långsammare vid kalla temperaturer så om du kan bör du se till att hålla batteriet varmt genom att parkera bilen i ett uppvärmt garage. Om du dessutom schemalägger laddningen så att den avslutas i nära anslutnings till att du ska använda bilen säkerställer du att batteriet är uppvärmt innan du börjar köra. Det bidrar till att kylan inte påverkar räckvidden lika mycket som den annars hade gjort.

2. …och ladda så fort du kommit fram

Har du möjlighet att ladda bilen direkt när du kommit fram – gör det! Ett varmt batteri kan ta emot en högre laddeffekt än ett kallt batteri, och det gör laddningen mer effektiv.

3. Planera in tätare laddstopp

Om du fastnar i en bilkö eller om du av någon anledning behöver köra en omväg vill du kunna göra det utan att få kaninpuls för att batteriet håller på att ta slut. Se därför till att planera laddstoppen med god marginal så att inte oförutsedda händelser gör att du plötsligt sitter med ett batteri som håller på att ta slut.

– Att ladda innan nivån blir för låg i batteriet är mitt bästa tips. På sommaren kan jag låta batteriet gå ner till 5–10 procent innan jag laddar, men det är inte att rekommendera på vintern, säger Stefan Takac.

4. Sänk värmen i kupén

Bara att värma upp kupén drar mycket el, därför kan det vara bra att ha lite svalare än vanligt inne i bilen och i stället använda stols- och rattvärme. Annars kan du med fördel värma upp kupén i förväg för att slippa använda energi från batteriet för att värma upp bilen medan du kör.

– Uppvärmningen tar mycket energi, och när det är riktigt kallt minskar räckvidden med omkring 35 procent. En vanlig vinterdag, när det är mellan 0 och 5 minusgrader, minskar räckvidden med 20–25 procent. Å andra sidan blir bilen snabbt varm, och jag tycker att elbilar över lag känns väldigt stabila i vinterväglag, säger Stefan Takac.

5. Förvara laddkablarna torrt

Håll laddningsporten ren från is och snö för att undvika problem med laddningen, och tänk på att förvara kablarna på ett torrt ställe för att förhindra isbildning eller kondens som kan påverka laddningsförmågan negativt.

6. Ta höjd för ökade priser

Olika faktorer gör att det blir dyrare att ha elbil under vintermånaderna, så ta höjd för att bilkostnaderna kan bli högre än vanligt.

– Elpriserna är generellt högre under vinterhalvåret och man behöver ladda oftare, så det är absolut dyrare med elbil på vintern än på sommaren. Dock kör vi med timpris och smartladdning så vi lyckas hålla nere kostnaderna väldigt bra ändå. Det är dessutom fortfarande en enorm skillnad kontra att köra på diesel eller bensin, och dessutom mycket bättre för miljön, säger Stefan Takac.

Bixia Timpris

7. Ta av takboxen

Åker du omkring med en tom takbox? Det är dåligt för räckvidden, så se till att lyfta av boxen när den inte används.

Skulle du ändå få slut på batteri har de flesta elbilstillverkare assistansservice, men se till att du har med dig varma kläder som du kan sätta på dig om du skulle tvingas stanna längs vägen. En stillastående bil blir snabbt kall och du blir fort nedkyld, så en filt kan också vara bra att ha liggande i bilen. Oförutsedda händelser kan du förstås aldrig undvika helt, men om du har planerat din resa och haft ovanstående punkter i åtanke har du i alla fall gjort det du kan för att säkerställa en säker och effektiv körning.

Källor:
Motormännen
Vi Bilägare


120x150px_JosefinVarg.jpgSkribent Josefin Varg
Josefin är utbildad journalist och kommunikatör och drivs av en stor portion nyfikenhet. I vårt artikelbibliotek hittar du artiklar där hon förenklar och förtydligar komplexa begrepp och händelser på elmarknaden åt dig som kund.

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 01 november 2024