Vad är lastbalansering, hur fungerar det och varför är det viktigt? Här besvarar vi några av de vanligaste frågorna om lastbalansering för ditt hushåll och din elbil.
1. Vad är lastbalansering?
Lastbalansering är ett samlingsbegrepp för funktioner som balanserar tillgänglig ström så att flera apparater i ditt hushåll kan vara i gång samtidigt – men på lägre effekt. Den ser alltså till att du inte använder mer ström än vad din huvudsäkring klarar av. Det innebär att du kan dammsuga, laga mat och tvätta samtidigt utan att riskera att säkringarna, eller ”proppen”, går.
2. Hur fungerar lastbalansering?
Lastbalansering mäter strömmen som finns tillgänglig i ditt hushåll och ger mindre ström till exempelvis värmepumpen eller laddboxen under timmar som du använder mycket el till annat – allt för att skydda dina säkringar.
Vilken storlek på huvudsäkring behöver jag?
3. Är lastbalansering viktigt?
Om du har många apparater och elektriska maskiner hemma som kräver mycket el – ta värmepumpen till exempel, kan det vara smart att installera en lastbalanserare för att skydda dina säkringar och värna om ditt elsystem.
Lastbalansering är också bra om du har:
- Hög elförbrukning hemma
- Liten huvudsäkring
- En eller flera elbilar och vill kunna ladda dem hemma så snabbt som möjligt.
Om du är osäker på om du bör installera en lastbalanserare kan du alltid prata med en certifierad elektriker eller din laddboxleverantör.
4. Måste jag ha lastbalansering till min laddbox?
Nej det måste du inte och hur fördelaktigt det är för dig beror på en mängd olika faktorer, till exempel hur stor huvudsäkring du har, hur mycket el du förbrukar och hur huset värms upp. Däremot kan lastbalansering göra det både billigare och effektivare att ladda elbilen. Låt säga att du inte lastbalanserar din laddbox, då behöver du ha en relativt stor säkerhetsmarginal. Det innebär att du laddar din bil långsammare och riskerar därmed att ladda den på dyra timmar.
Att ladda elbilen hemma tar normalt sett mellan 5 och 8 timmar, även om det såklart beror på hur mycket du kört med den, och är därför en av de största elförbrukarna hemma. Om du har en laddbox med lastbalanserare hjälper den dig att minska effekten till elbilen när du börjar förbruka el hemma, som när du lagar mat eller tvättar. När tvätten är upphängd och du mätt sjunker ner i soffan ser lastbalanseraren till att öka effekten till laddboxen igen. Det gör att du kan stoppa in laddsladden i bilen direkt när du kommer hem utan att vara orolig för att strömmen inte ska räcka till resten huset.
Ladda din elbil hemma med en laddbox
5. Vad kostar lastbalansering och hur installerar jag det?
Lastbalansering är ett tillval till din laddbox och kommer därför innebära en extra kostnad, och priset varierar beroende på leverantör och laddbox. Dessutom får du bara skatteavdrag för grön teknik om lastbalansering installeras i samband med laddboxen, eftersom den då räknas in i totalkostnaden för installationen.
Senast år 2025 ska alla nuvarande elmätare vara utbytta till nya, smartare mätare. Det innebär att du kommer kunna installera lastbalanseringen själv. Har du däremot en äldre elmätare måste du ta hjälp av en behörig elektriker vid installation.
6. Finns det olika typer av lastbalansering?
Ja, det finns olika typer av lastbalansering. Så här skiljer de sig:
Dynamisk lastbalansering
En dynamisk lastbalanserare tar hänsyn till och mäter hela fastighetens elförbrukning och fördelar överskottet till laddboxen. En realtidsmätare kopplas mot din elmätare och elmätaren kommunicerar sedan med din laddbox via till exempel wi-fi.
Statisk lastbalansering
Statisk lastbalansering är en bra metod för att minska risken för överbelastning av dina säkringar. Med denna metod sätts en maxeffekt på din laddbox och den kan inte dra mer effekt än du angett. Till skillnad från dynamisk lastbalansering tar den statiska inte hänsyn till fastighetens förbrukning.
Manuell lastbalansering
Många laddboxar kan styras genom en app där du manuellt ställer in önskad effekt och tidpunkter för förändringar. Det innebär att du manuellt ställer in laddningen på låg effekt när du förbrukar mycket el hemma och sedan ökar laddeffekten när hushållets elförbrukning är lägre.
7. Vilka är för- och nackdelarna med lastbalansering?
Som med alla funktioner finns det för- och nackdelar med lastbalansering, även om det mesta är positivt.
Fördelar:
- Du behöver inte höja din huvudsäkring.
- Du optimerar laddningen av din elbil och kan dra fördel av effekten som finns tillgänglig, vilket gör att du kan ladda bilen snabbare.
- Du undviker överbelastning och att huvudsäkringen löses ut, vilket innebär att du slipper byta proppar ofta.
Nackdelar:
- Lastbalansering är ett tillval och kostar därför extra.