Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Med kraft från Vrå Kvarn

Vid Vrå Kvarn i Kronobergs län driver Anders Magnusson och Patrik Kajliden Småländsk Kraft – företaget som startades av en lycklig slump. Här hyr de ut naturnära boenden till utländska turister och producerar egen och miljövänliga el via vattenkraft.

Förnybar el – rätt väg att gå

Entreprenören och mångsysslaren Anders Magnusson var inte särskilt insatt i elproduktion via vattenkraft innan 2007. Men idag är han övertygad om att fossilfri, miljövänlig elproduktion är rätt väg att gå och att många fler borde få chansen att producera sin egen el via småskaliga vattenverk. Han är stolt över att Småländsk Kraft försörjer ett stort antal hushåll med sina 400 000 KWh miljövänlig el som produceras varje år – el som sedan säljs direkt till Bixia.

Fin anläggning åter i drift

Att Anders och kollegan Patrik blev elproducenter var egentligen en ren tillfällighet. Anders berättar hur han levererade pellets till en av Smålands många gårdar när han fick se en övergiven vattenkraftsanläggning på grannfastigheten. Nyfiken letade han rätt på ägaren och inom kort hade han och Patrik köpt fastigheten – med kraftverk och allt.

– Jag såg direkt att anläggningen var alldeles för fin för att stå stilla. Mängder av vatten rann rakt igenom, det fanns inga turbiner monterade och energin kunde inte tas tillvara på. Patrik och jag tog oss an Vrå Kvarn, jobbade dygnet runt och efter sex månader var anläggningen driftsatt, berättar Anders.

Anrik mekanik skänker magi

Vattenkraftverket vid Vrå Kvarn byggdes 1920 och var senast i bruk i början av 90-talet. Kvarnen har genom åren tjänstgjort både som sågverk, kvarn och vattenkraftverk, men var i början av 2007 inte i skick att producera någonting alls. Killarna bakom Småländsk Kraft stod inför en totalrenovering. Turbiner, generatorer, dammluckor, ja det mesta byttes ut.

– Vi hade byggt en hel del och konstruerat hyvelanläggningar för virkeshantering, det var till stor hjälp. Känslan när vi första gången tryckte på knapparna, mekaniken i den gamla kvarnen fungerade och produktionen gick igång – den var helt magisk, minns Anders.

Vägen mot framtiden är grön

Anders vittnar också om värmen i att vara en del av ett uråldrigt samspel mellan vatten, kraft, natur och miljö. Om att ta tillvara på det jorden och omgivningarna ger och glädjen i att entreprenörskap och hållbarhet får gå hand i hand.

– När vi startade år 2017 funkade allt kanon, men efter ett par år ändrades regelverken. Det känns sorgligt nog som att utvecklingen går mot ökad byråkrati. Det borde verkligen vara lättare för fler att syssla med detta. Jag hoppas att trenden vänder igen, vi borde verkligen producera miljövänlig el på alla sätt som går, menar Anders.

Miljövänlig energi är framtiden, det är den enda vägen vi kan gå förklarar Anders och han ångrar inte en sekund att han köpte och renoverade Vrå Kvarn.

– På sikt är småskalig elproduktion en vettig affär. Vi jobbar för att bidra till en bättre, grönare värld. Jag är övertygad om att fossilfri energi är framtiden. Frågan är inte om vi ska ställa om. Frågan är bara när, avslutar han. 

Relaterad information

Lokalproducerad el

Tillsammans med våra lokala elproducenter – vanliga människor med solceller på taket eller ett vindkraftverk på gården – ser vi till att elen du betalar för är både förnybar och lokalproducerad.

Stötta el som produceras nära dig

Med tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och lokalproducerad el i ditt valda område. En del av det du betalar går tillbaka till dina lokala elproducenter – så de kan fortsätta sitt viktiga arbete.

Bixia Miljöfond

På Bixia strävar vi efter en mer hållbar framtid och arbetar aktivt för att öka andelen förnybar och lokalproducerad el. Bixia Miljöfond är en del av detta arbete och stöttar projekt som gör skillnad för människor och klimat.

Uppdaterad: 02 augusti 2023