En hållbar investering
År 2008 förvärvade duon därför Gransholms bruk, som omfattar både ett antal fastigheter och ett vattenkraftverk.
– Vi bestämde oss för att göra en rejäl investering i att renovera kraftverket för att få nya elcertifikat och för att få en modernare anläggning som kan producera mer el, berättar Peter.
Han fortsätter.
– Renoveringen kommer öka effekten med cirka 25 procent. Den nya anläggningen kommer kunna användas fullt ut, eftersom det inte finns några inbyggda begränsningar som i den tidigare. Det blir en mer lättdriven anläggning med ny teknik som är mer driftsäker.
Nytt och gammalt – sida vid sida
Kraftverket består av två turbiner varav den ena nu rustas upp. Den gamla turbinen som fortfarande är i drift byggdes 1905 och gjord av gjutjärn. När renoveringen, som pågått i ett halvår, är klar i december kommer det alltså vara en ny och en gammal turbin som snurrar sida vid sida.
– Det är 110 års åldersskillnad på turbinerna. Den gamla är inte lika effektiv men så länge den funkar vill vi behålla den. För oss är det självklart. Vi ser det som ett kulturhistoriskt arv som vi vill föra vidare, säger Patrik.
Gransholms bruk vilar på historisk mark med anor från 1500-talet. Under 200 år tillverkades papper här. År 1790 anlades ett finpappersbruk, senare även ett pappersförädlingsverk. I början på 1800-talet invigdes en damm och vattenanläggning som gav kraft till bruket och nu pågår en renovering av anläggningen.
– Vi tycker det är roligt och viktigt med förnybar energi och vattenkraftverk är ett lysande exempel på hur man kan framställa el på ett sätt som inte skadar miljön, säger Patrik.
Lokalproducerad el efterfrågas alltmer
All el som idag produceras vid Gransholms bruk levereras till Bixia. Något Peter och Patrik känner sig väldigt trygga med.
– Vi har stort förtroende för Bixia och gillar deras idé om att leverera lokalproducerad el till lokala konsumenter. Det känns bra att det är ett lokalt företag. Vi ser faktiskt deras kontor härifrån, det ligger 25 meter bort, säger Patrik.
Under de senaste åren har Bixia märkt ett ökat intresse för lokalproducerad förnybar el. Allt fler vill vara med och bidra till ett bättre klimat genom att köpa lokalaproducerad el eller genom att producera sin egen el.
– Av all den el vi på Bixia köper in kommer en tredjedel direkt från lokala producenter av förnybar el, i likhet med Peter och Patrik. Samtidigt satsar vi stort på att bygga ut den förnybara elen tillsammans med våra kunder. I framtiden kommer vi att få se ännu fler prosumers – sådana som producerar sin egen el och säljer vidare sitt överskott, säger Magnus Ravander, chef försäljning konsument, Bixia.
Sover bättre om natten
Peter och Patriks tips till andra som funderar på att bli sin egen elproducent, och som de också själva fick som tips, är att göra allting ”by the book” redan från början.
– Börja med att ringa Länsstyrelsen och förklara för dem vad det är ni vill göra innan ni skriver under något. Vi har haft en bra dialog med Länsstyrelsen under hela processen. Administrationen har gått väldigt smidigt och det var inga problem att få ett godkännande, berättar Patrik.
Peter fyller i.
– En annan sak man ska vara medveten om när man söker nya elcertifikat är att anläggningen måste betraktas som ny, vilket kräver ganska mycket och ofta innebär en stor investering.
Att det just nu är rekordlåga elpriser är inget de oroar sig för. Deras investering är på väldigt lång sikt och ska hålla i många år. De är övertygade om att elpriserna kommer att stiga.
– Det känns bra att ha en miljövänlig affärsidé, vi sover bättre om natten nu och slipper resa i jobbet. Men det är klart att det finns en viss nervositet i luften, det handlar ju om mycket pengar som vi tar ur egen ficka. Vi ser verkligen fram emot den dagen när vi har en ny godkänd anläggning klar och kan släppa på vattnet. När allt är klart och under kontroll, avslutar de.