Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Salt Techs lampa skapar en bättre livsmiljö

När William Asefaw besökte släktingar i Kenya och Tanzania under ett sommarlov fick han uppleva hur bristen på belysning påverkar befolkningen. Ur besöket växte idén om en lampa som drivs av havsvatten, saltvatten och urin fram.

Juryns motivering

Salt Tech har utvecklat en banbrytande lampa som drivs av saltvatten, vilket kan förbättra livskvaliteten för över en miljard människor som saknar tillgång till ljus efter mörkrets inbrott. Genom att utnyttja en naturligt tillgänglig resurs, erbjuder Salt Tech ett hållbart och pålitligt alternativ till solcellsdrivna lampor. Deras fokus på att utveckla denna teknik i Gambia, där behovet är störst, visar ett starkt socialt engagemang. Salt Techs innovativa lösning och deras insats för hållbar utveckling gör dem till en värdig finalist för Bixia Klimathjälte 2024.

Om Salt Tech

Efter besöket hos sina släktningar ville William hjälpa till att lösa bristen på belysning – ett problem som drabbar befolkningen hårt. Genom att utveckla en lampa som drivs av saltvatten hjälper Salt Tech människor till en bättre livsmiljö, utan att vara beroende av fossila bränslen. Dessutom är lamporna fria från miljöfarligt litium, vilket gör dem hållbara, långlivade och prisvänliga.

– Över en miljard människor världen över saknar tillgång till ljus när solen gått ner. Det gör det svårt att arbeta, läsa läxor, driva sjukhusvård och laga mat. Vi vill hjälpa till och lösa problemet och har därför utvecklat en lampa som drivs av saltvatten, säger William Asefaw.

Uppdaterad: 09 september 2024