Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

RE:Play vill minska avfall och främja hållbart lärande i tidig ålder

Med bakgrund i leksaksbranschen startade Pontus Albinzon och Stefanos Papamichailidis företaget RE:Play, som bygger på konceptet att främja hållbarhet i förskolan genom återbruk och cirkulära lösningar.

Juryns motivering

RE:Play har utvecklat ett innovativt koncept för att främja hållbarhet i förskolan genom återbruk och cirkulära lösningar. De erbjuder pedagogiskt material och lärsaker, skapade av restmaterial från industrin, som annars skulle ha gått till spillo. Genom sitt arbete bidrar RE:Play till att minska avfallet och främja hållbart lärande, vilket skapar en positiv miljöpåverkan från tidig ålder.

Deras fokus på att utbilda och inspirera både barn och pedagoger gör RE:Play till en viktig aktör i omställningen till en mer hållbar framtid. Detta engagemang för cirkulär ekonomi och hållbart lärande gör dem till en värdig finalist för Bixia Klimathjälte 2024.

Om RE:Play

Efter att ha pratat med pedagoger som jobbade med återbruk och hade behov av återbrukat material växte idén om RE:Play fram. Genom att ta vara på sådant som annars slängs, förser företaget skolor med återbrukat material precis som det ser ut – eller förädlat till pedagogiska ”Cirkulärsaker”. RePlay håller också i workshops och i Växjö finns ett lärlabb.

– Idag överutnyttjar vi planetens resurser. Genom att ersätta dagens traditionellt producerade material och lärsaker till förskolan, med återbrukat material och återbruksproducerade lärsaker, kan vi nyttja material som annars hade gått till spillo – och minska uttaget av jungfruliga råmaterial. Vår affärsmodell är cirkulär och förskolorna kan köpa abonnemang på återbrukat material, säger Pontus Albinzon.

Uppdaterad: 09 september 2024