Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Med Plockhuggets koncept kan skog avverkas hållbart

Plockhugget brinner för att skapa ett hållbart alternativ till traditionellt skogsbruk. Ett alternativ som bevarar skogens ekosystem, främjar den biologiska mångfalden och minimerar de negativa miljöeffekterna. Idag har Plockhugget utvecklat ett koncept som passar både skogsägare och medvetna kunder.

Juryns motivering

Plockhugget har tagit fram ett innovativt koncept för hållbart skogsbruk genom att erbjuda ett alternativ till det traditionella kalhyggesbruket. Genom att främja småskaligt och selektivt skogsbruk, där träd avverkas individuellt i stället för att stora områden skövlas, bidrar Plockhugget till att bevara den biologiska mångfalden och skogarnas ekosystem samtidigt som de producerar högkvalitativt virke.

Plockhugget ger också skogsägare möjlighet att delta i en hållbar ekonomisk modell där skogen kan skötas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt. Deras engagemang för att bevara skogen och främja hållbara brukningsmetoder gör dem till en värdig finalist för Bixia Klimathjälte 2024.

Om Plockhugget

Plockhugget bildades när man såg möjligheter att skapa en hållbar ekonomisk modell för både skogsägare och kunder. Skogsägarna kan förvalta sin skog på ett ekonomiskt lönsamt och ekologiskt ansvarsfullt sätt, medan kunden stödjer skonsamma brukningsmetoder.

– Vi gör en insats både för den biologiska mångfalden och för klimatet, eftersom hyggen släpper ut lika mycket koldioxid som hela transportsektorn. Samtidigt räddar vi viktiga rekreationsområden, säger Markus Steen, som är partner på Plockhugget.

Uppdaterad: 27 september 2024