Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Bygghubben förenklar återanvändningen av byggmaterial

När Energikontoret, som är en del av Region Östergötland, fick pengar av EU för att skapa en återbruksmarknad i Östergötland växte Bygghubben fram – en mötesplats för de som vill bli av med material från byggen eller renovering, och de som vill köpa återbrukat material.

Juryns motivering

Bygghubben har tagit initiativet till att skapa en plattform som förenklar återanvändningen av byggmaterial, vilket bidrar till en mer cirkulär byggindustri. Genom att matcha överblivet material från byggprojekt med nya användningsområden, hjälper de till att minska avfall och spara på naturresurser, samtidigt som de minskar klimatpåverkan.

Deras insatser bidrar till att göra byggbranschen mer hållbar och resurseffektiv, vilket är avgörande för framtidens klimatarbete. Detta gör dem till en värdig finalist för Bixia Klimathjälte 2024.

Om Bygghubben

2022 fick Energikontoret i uppdrag att se om det fanns förutsättningar att skapa en återbruksmarknad i Östergötland. Ett antal företag inom byggbranschen i regionen samlades då för att diskutera hur ett sådant initiativ skulle kunna organiseras. Resultatet blev en mötesplats för de som vill bli av med material från byggen eller som tagit bort vid till exempel renoveringar, och de som vill köpa återbrukat material i stället för nytt.

Bakom Bygghubben står de fyra byggfirmorna Åhlin & Ekeroth Byggnads AB, Teknikbyggarna, BC Bygg och Wilzéns bygg, samt RP Kontorsmöbler och Haga R.O.T, som jobbar med rivning, demontering och sanering. Bygghubben har dessutom 11 partners i Östergötland, som stöttar Bygghubben på olika sätt.

Uppdaterad: 12 september 2024