Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Skafferiet Västerås

I butiken Skafferiet Västerås säljer grundaren Maria Davies varor i lösvikt, vilket minskar avfallet och förebygger matsvinn. Samtidigt hjälper hon fler att öppna hållbara butiker. Skafferiet Västerås är en av sex finalister som kan vinna elbolaget Bixias stipendium på 250 000 kronor i Bixia Klimathjälte 2023.

Motivering Skafferiet Västerås

Skafferiet Västerås gör det enkelt för konsumenter att välja bort plast, handla hållbart och närma sig en zero waste-livsstil. I den förpackningsfria butiken köper kunderna ekologiska produkter på lösvikt – en affärsidé som förebygger matsvinn och minskar avfall. De hjälper helt enkelt människor att göra enkla klimatsmarta val i vardagen, samtidigt som de hjälper fler att öppna förpackningsfria butiker, och är därför en självklar kandidat bland årets finalister.

Om Skafferiet Västerås

Maria Davies hade arbetat med miljöfrågor inom industrin i många år när hon sa upp sig och uppfyllde sin dröm: att starta en förpackningsfri butik. Till butiken Skafferiet Västerås tar kunderna med sina egna förpackningar och fyller på med allt från livsmedel och rengöringsmedel, till hygienartiklar i lösvikt. Majoriteten av produkterna är ekologiska och gärna även lokala.

– Jag brinner för att hjälpa kunderna att göra klimatsmarta val. Det är vansinnigt att vi köper engångsförpackningar och slänger samtidigt som vi pratar om att resurserna inte räcker. I min butik är allt i lösvikt och därför köper man inte mer än man behöver, vilket minskar matsvinnet. Samtidigt minskar man avfallet genom att slopa förpackningar, säger Maria Davies.

I bagaget hade Maria Davies ett gediget intresse för mat, hållbar konsumtion och klimatsmarta vardagsval. Genom att hålla föreläsningar vill hon inspirera fler att göra insatser för klimatet på egen hand. Dessutom hjälper Maria Davies andra att starta upp egna förpackningsfria butiker, vilket har lett till butiker bland annat i Stockholm och Mölndal.

Vad kommer ni göra för pengarna om ni vinner?

– Om jag får stipendiet skulle jag vilja köpa en lådcykel och cykla runt och sälja varor på fler ställen i Västerås och omnejd. Då kan jag få möjlighet att marknadsföra konceptet och även att ta in fler produkter. Jag vill inspirera fler att handla hållbart och prata om att det inte är svårt att göra klimatsmarta vardagsval, säger Maria Davies.

Uppdaterad: 09 december 2024