Motivering Fritidsbanken Sverige
Alla människor har rätt till ett liv i rörelse och dyr utrustning ska inte vara ett hinder. Fritidsbanken är en ideell förening som lånar ut sport- och friluftsprylar som alla kan låna. Det gör att produkter som inte längre används får nytt liv och fler får chansen att röra på sig – oavsett förutsättningar. Med sitt cirkulära tänk och arbete med social- och ekonomisk hållbarhet är föreningen en solklar finalist i Bixia Klimathjälte 2023.
Om Fritidsbanken Sverige
2013 slogs portarna upp för den första Fritidsbanken i Deje i Värmland. I dag finns Fritidsbanken i 117 kommuner från Trelleborg till Kiruna. Och ytterligare 100 kommuner är intresserade av att starta Fritidsbanker.
Allt började med att diakon Carina Haak i Svenska kyrkan i sin roll tog emot samtal från föräldrar som valt att sjukskriva sina barn från skolan på friluftsdagar, eftersom de inte hade möjlighet att skicka med utrustning. Där och då föddes idén att börja samla in och låna ut utrustning.
– Vi lever i ett överkonsumtionssamhälle och det finns mycket utrustning i många hem, samtidigt som andra inte har möjlighet att köpa det de behöver för att sporta. Fritidsbanken Sverige vill ge alla möjlighet till ett liv i rörelse och bidra till ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet, säger David Mathiasson, verksamhetschef på Fritidsbanken Sverige.
Fritidsbanken Sverige äger konceptet och varje kommun finansierar den lokala verksamheten med lokaler och personal. Sedan samlas utrustning in från privatpersoner, föreningar och företag.
Vad kommer ni göra för pengarna om ni vinner?
– Eventuella vinstpengar skulle vi använda till fortsatt utveckling och till att sprida Fritidsbanken till alla Sveriges 290 kommuner i hela Sverige, säger David Mathiasson.