Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Vad är flödesbaserad kapacitetsberäkning?

Ett grönt tåg passerar en bilväg. För fungerande tåg krävs välfungerande elnät.

Ett grönt tåg passerar en bilväg.

I slutet av oktober 2024 införs en ny kapacitetsberäkningsmetod i Norden som syftar till att nyttja elnäten mer effektivt. Den nya metoden, kallad flödesbaserad kapacitetsberäkning, gör det möjligt att bättre anpassa elöverföringen efter verkliga förhållanden i nätet, vilket leder till en jämnare fördelning av kapaciteten.

När vi tänker på el, tänker vi kanske oftast bara på den ström som behövs för att vi ska kunna ladda telefonen, värma upp huset eller brygga en kopp kaffe. Men bakom kulisserna finns förstås ett komplext system som säkerställer att elen når rätt plats vid rätt tid på ett effektivt och säkert sätt. En ny, viktig del av detta system är något som kallas flödesbaserad kapacitetsberäkning.

Den nya flödesbaserade metoden är utvecklad för att optimera och samordna kapacitetsanvändningen i elnäten på riksnivå. Målet är att underlätta handeln mellan elområden, förbättra driftsäkerheten och göra elmarknaden mer effektiv. EU:s elmarknad har blivit alltmer integrerad under de senaste åren, och införandet av denna metod i Norden är ett viktigt steg mot att samordna kapacitetsberäkningen inom hela EU.

Ansvariga för att införa den flödesbaserade metoden i Norden är Svenska kraftnät tillsammans med de övriga nordiska systemoperatörerna. Den nya metoden ersätter den tidigare NTC-metoden (Net Transfer Capacity) och träder i kraft den 29 oktober 2024.

Flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod – Svenska kraftnät

Hur fungerar det?

Elens väg från ett kraftverk till din bostad går som i ett nätverk av vägar och broar, där varje väg har en viss kapacitet. Precis som en bilväg kan bli överbelastad om för många bilar kör på den samtidigt, kan elnäten bli överbelastade om för mycket el skickas genom dem – och det är här flödesbaserad kapacitetsberäkning kommer in i bilden. På samma sätt som trafikplanering optimerar flödet på vägarna hjälper alltså flödesbaserad kapacitetsberäkning till att optimera hur el transporteras i nätet, så att överbelastning undviks och kapaciteten används mer effektivt. Den nya metoden ska öka överföringskapaciteten för elhandeln i hela Norden. Tanken är att prisdifferenserna mellan elområden kommer att minska när mer kapacitet frigörs och el kan flöda från områden med lägre pris till områden med högre pris.

Vad är elcertifikat, elområden och ursprungsgarantier?

Hur påverkar det elpriset?

Tester från Svenska kraftnät visar att förändrade flöden mellan elområden i Norden påverkar elpriserna. Under testfasen har elpriserna i Sveriges elområde 1–3 generellt varit högre, medan elområde 4 har sett lägre priser jämfört med den gamla kapacitetsberäkningsmetoden. Det är dock viktigt att notera att testresultaten inte ska tolkas som en prisprognos. Det framtida elpriset i ett område påverkas av många faktorer, som tillgången på elnät, produktion, väder och efterfrågan.

Hur bestäms elpriset?

Elmarknaden i Sverige – hur fungerar den?

Framtiden för elnätet

I takt med att fler länder ställer om till förnybar energi blir det ännu viktigare att optimera hur vi använder elnäten. Flödesbaserad kapacitetsberäkning är en viktig del av den framtiden. Genom att se till att elen kan flöda fritt och effektivt över gränserna hjälper det oss att använda energi på ett smartare och mer hållbart sätt.

Ökad elöverföring med ny metod – Svenska kraftnät

Vad är skillnaden på förnybar och fossilfri el?

För- och nackdelar med flödesbaserad kapacitetsberäkning?

I dagsläget är det svårt att säga exakt hur elpriserna kommer att påverkas av förändringen, vilket skulle kunna ses som en nackdel. Å andra sidan är fördelarna med den nya metoden många. Vi kommer till exempel att kunna nyttja elnäten mer effektivt, förbättra driftsäkerheten och göra elmarknaden mer effektiv. Samtidigt är förhoppningen att prisskillnaderna mellan våra elområden ska jämnas ut i och med förändringen. Det kommer innebära att elområde 4, som vanligtvis har högre elpriser, kan få något lägre priser, medan övriga elområden får motsatt effekt.

Källor:

Svenska kraftnät

Energimarknadsinspektionen


120x150px_JosefinVarg.jpgSkribent Josefin Varg
Josefin är utbildad journalist och kommunikatör och drivs av en stor portion nyfikenhet. I vårt artikelbibliotek hittar du artiklar där hon förenklar och förtydligar komplexa begrepp och händelser på elmarknaden åt dig som kund.

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 03 december 2024