Förnybar, fossilfri och grön el. Du har förmodligen hört begreppen förut, men vad är egentligen skillnaden på förnybar och fossilfri el – och används fortfarande begreppet grön el? Här svarar vi på de vanligaste frågorna om förnybar och fossilfri el.
Det är vanligt att olika elhandelsbolag definierar sin elmix på olika sätt – till exempel som förnybar eller fossilfri, trots att båda tydligt kommunicerar att elen de säljer kommer från sol-, vind- och vattenkraft. Och då är det kanske inte så konstigt om du tänker att det inte spelar någon roll; elen kommer ju ändå från samma energikällor. Men faktum är att det är skillnad på den förnybara och fossilfria elen.
Vad är förnybar el?
Med förnybar el menar man el som kommer från energikällor som förnyas naturligt och därför inte kan ta slut. Sol-, vind- och vatten är förnybara energikällor, men hit räknas även biomassa.
Vad är fossilfri el?
Definitionen av fossilfri el är mycket bredare än förnybar eftersom den innefattar all energi som produceras utan att bränna fossila bränslen som kol, olja och gas. Kärnkraft är fossilfritt, men inte förnybart eftersom uranen som bränns är en ändlig – inte oändlig, resurs. Eftersom inga fossila bränslen förbränns vid till exempel vind- och vattenkraftsproduktion räknas även det som fossilfri elproduktion, även om förnybart är en mer exakt och korrekt och benämning.
Är det bäst att välja förnybar eller fossilfri el?
Alla förnybara energikällor förnyas naturligt. Det innebär att vi inte tär på jordens resurser när vi producerar vindkraft. Detsamma går inte att säga om fossilfri el eftersom kärnkraft kräver uranbrytning – en ändlig resurs. Samtidigt påverkar all elproduktion miljön på ett eller annat sätt, men det är enklare att minimera riskerna vid förnybar elproduktion – till exempel genom att ta hänsyn till den biologiska mångfalden. I kontrast till det menar Naturvårdsverket att uranbrytning är synonymt med både strålningsrisker och negativa miljöeffekter. Dessutom ska det använda kärnbränslet i slutändan ska förvaras någonstans.
Energins påverkan på miljön – Naturvårdsverket
Så hur väljer du då? Ja, valet är såklart upp till dig men om du, precis som vi, inte är någon förespråkare av kärnkraft faller valet rätt naturligt på el från förnybara energikällor.
Våra elavtal – alltid 100 % förnybar el
Är inte förnybar el dyrare än fossil el?
Nej så är det faktiskt inte och det beror på att utvecklingen av förnybar elproduktion sker i snabb takt och blir alltmer kostnadseffektiv. Till exempel är det idag billigare att bygga nya, förnybara kraftverk än att satsa på fossil energi. Det gör att priset på el från förnybara källor ligger på samma, eller många gånger lägre nivåer, än el som kräver fossil förbränning.
Vad är grön el?
Grön el har länge använts som ett samlingsbegrepp för ”miljövänlig el” men är ett luddigt begrepp som faktiskt inte berättar var elen kommer ifrån. Och även om begreppet används mindre idag förekommer det fortfarande och du bör ta det med en nypa salt – för hur vet du att elen är ”miljövänlig” om elens ursprung inte framgår?
Vill du med säkerhet veta var elen kommer ifrån ska du välja ett elhandelsbolag som med hjälp av ursprungsgarantier kan garantera att elen är till exempel förnybar.
Ursprungsmärkning för lokalproducerad och förnybar el hos Bixia
Vad är ursprungsgarantier och ursprungsmärkning?
Enligt EU-direktivet 2003/54/EG har alla elanvändare i EU rätt att få information om elens ursprung och vilken miljöpåverkan elproduktionen har. Alla elhandlare är alltså i sin tur skyldiga att redovisa vilket ursprung elen de säljer har. Det görs via ursprungsgarantier, eller så kallad ursprungsmärkning, vilket är elektroniska handlingar som garanterar vilka källor elen kommer ifrån. Det gör att du som konsument vet vad du betalar för, samtidigt som det ger dig möjlighet att välja till exempel bara förnybar el och bidra till mer hållbar elproduktion i Sverige.
Informationen om elproduktionens miljöpåverkan hittar du som kund ofta på din elfaktura.
Ursprungsmärkning av el – Energimarknadsinspektionen
Vad är elcertifikat, elområden och ursprungsgarantier?
Vad är ”Bra miljöval”?
Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens egen miljömärkning och syftar till att hjälpa konsumenter att välja de produkter som är minst skadliga för miljön. När det gäller el ställer deras märkning inte bara krav på att den är förnybart producerad, utan också att produktionen uppfyller följande villkor:
- Vindkraften är placerad utanför skyddade naturområden.
- Vattenkraften har ett basflöde med vatten som ska följa sitt naturliga flöde.
- Biobränslet ska vara FSC-märkt och askan återförs till kretsloppet.
- Solcellspanelerna ska återvinnas när de monteras ner.
Bra Miljöval från Naturskyddsförening
Företag: Som företagskund hos oss kan du välja att köpa el som är märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.
Välj miljömärkt el till ditt företag
Alltid 100 % förnybar el hos Bixia
Som privatperson är all el du köper hos oss 100 % förnybar. Den kommer alltså från sol, vind, vatten och biomassa. Dessutom ingår Bixia Miljöfond – oavsett vilket elavtal du väljer. Bixia Miljöfond är en fond där vi, varje månad, avsett en summa pengar för varje kund. Pengarna fördelas sedan till projekt som gör konkret skillnad för människor och klimat, i Sverige och övriga världen.
Teckna elavtal