När vintern närmar sig är det många som oroar sig för höga elpriser och funderar på om de ska binda sitt elavtal. Om du värderar trygghet och vill betala ett fast pris per kilowattimme när elpriserna snabbt kan förändras kan du med fördel välja att binda elavtalet till ett fast pris – under vintern eller en längre period.
Vinterpris, vintersäkrat pris eller fast pris? Idag finns det flera varianter på elavtal med ett fast pris per kilowattimme under avtalsperioden och de flesta fungerar på samma sätt.
Hur funkar ett fastprisavtal?
Med ett fastprisavtal påverkas du inte av marknadens svängningar utan betalar i stället ett fast pris per kilowattimme under hela avtalsperioden och påverkas bara av mängden el du använder per månad. Avtalslängden kan variera och gör att du kan välja hur länge du vill binda upp dig till det fasta kilowattimmepriset.
Fast eller rörligt elpris? (bixia.se)
Hur funkar ett fast vinterprisavtal?
Precis som ett fastprisavtal kan villkoren för ett vinterpris skilja mellan olika elhandelsbolag. Till exempel om det gäller för både nya och befintliga kunder och vad som händer när avtalet går ut. Kanske går avtalet automatiskt över till en viss produkt efter avtalsperioden eller så övergår det till automatiskt till avtalet du hade innan bytet. Men den stora skillnaden mellan ett vanligt fastprisavtal och ett vintersäkrat pris är perioden du kan teckna avtalet. Precis som det låter på namnet syftar ett vinterpris till att skapa trygghet under vintermånaderna.
Försäkra dig om vad som gäller för just dig hos elhandelsbolaget du tecknar avtalet.
Teckna fast pris med Bixia
Vill du teckna ett fast pris? Just nu erbjuder vi dig som bor i elområde 3 (SE3) och elområde 4 (SE4) el till ett fast pris.
Bixia Fast pris (bixia.se)
Sparar jag pengar på att binda mitt elavtal?
Historiskt sett har ett rörligt elavtal varit mest fördelaktigt eftersom det följer med när marknadspriset blir lägre – samtidigt som det blir dyrare när marknadspriset ökar. Ett fast- eller vintersäkrat pris är å andra sidan inte tänkt vara billigast, utan tryggt och säkert. Om du tecknar ett elavtal med fast pris är det alltså inte säkert att du kommer spara några pengar eftersom det rörliga elpriset mycket väl kan bli billigare – men också dyrare.
Du bör alltså inte välja ett fastprisavtal för att du vill spara pengar under vintern eller avtalsperioden, utan för att du värderar en trygg och förutsägbar avtalsperiod – utan oväntade elkostnader.
Bixia Rörligt pris – följer marknadens svängningar (bixia.se)
Bixia Fast pris – binda ditt elavtal (bixia.se)
Vad är skillnaden på rörligt, fast eller timpris?
Det finns många olika typer av elavtal på marknaden idag, men de allra vanligaste är rörligt pris, fast pris och timpris. Alla avtal har både för- och nackdelar och så här skiljer dem sig åt:
Fast pris:
- Du betalar ett förutbestämt pris per kWh under en viss period.
- Ger trygghet och förutsägbarhet i elkostnader.
- Kan vara dyrare på lång sikt, men skyddar också mot eventuella prisökningar.
Bixia Fast pris (bixia.se)
Rörligt pris:
- Elpriset följer elmarknadens upp- och nedgångar.
- Kan ge lägre priser över tid, men är mindre förutsägbart.
- Passar dig som är okej med att elpriset varierar varje månad och kan hantera denna ekonomiska osäkerhet.
Bixia Rörligt pris (bixia.se)
Timpris:
- Elpriset är unikt varje timme och du betalar det pris som elen kostar när du förbrukar den.
- Kräver en elmätare med timmätning.
- Kräver att du kan styra delar av din elförbrukning till när elpriset är lågt.
- Passar dig om du kan vara flexibel och aktiv i din elanvändning. Till exempel genom att skjuta på elbilsladdningen.
Bixia Timpris (bixia.se)
Vad är skillnaden mellan rörligt elpris och timpris? (bixia.se)
Hur väljer jag rätt elavtal?
Alla hushåll har olika förutsättningar och behov. Därför passar kanske inte samma elavtal för dig och grannen. Värderar du ett fast men kanske dyrare elpris eller vill du hellre dra nytta av dygnets billigaste timmar?
Våra elavtal – alltid 100 % förnybar el (bixia.se)