Nattetid har elen varit i princip gratis i några dygn och legat på 2 till 5 öre, för att vid höglasttimmarna mellan 07.00 och 10.00, raskt skjuta i höjden till 3 – 4 kronor per kWh. Det betyder att kunder som har timavtal kan spara pengar genom att exempelvis tvätta på natten.
– Stora skillnader under dygnet lär bestå men elförbrukningen under de timmar då det går åt mest el kommer att minska nu när vi går in i industrisemestern. Högtrycksbetonade dygn med låg vindproduktion kommer vi att fortsatt ha en tät koppling mot kontinentens priser i södra Sverige, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.
En dyr vinter att vänta
Det mesta tyder på att elpriset kommer bli ännu högre den kommande vintern då det terminspriset, dvs det förväntade elpriset, just nu ligger dubbelt så högt som förra vintern.
– Hur dyrt vårt nordiska elpris kan bli som mest beror på vad det för ögonblicket kostar att producera el i Tyskland och hur billigt det kan bli beror på mängden förnybar kraft vi kan producera och vår vattenkraft fungerar som en starkt dämpande faktor. Helt säkert är att priset på el kommer att variera kraftigt även i närtid, men det kommer att ta tid innan vi ser ett normaliserat läge på bränslemarknaderna och elterminerna indikerar en hög prisbild ända fram till våren 2024, säger Johan Sigvardsson.
För mer information kontakta:
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
johan.sigvardsson@bixia.se
076-847 95 33
Presskontakt Bixia
013-20 91 40