CleanSea utsedd till Bixia Klimathjälte 2024
Efter över 600 nomineringar och hård konkurrens har CleanSea fått utmärkelsen Bixia Klimathjälte 2024 och 250 000 kronor i stipendium från Bixia Miljöfond.
Ett klimatpris för de som gör skillnad
Hållbarhet är en självklarhet för oss på Bixia. Tillsammans strävar vi efter en värld som enbart drivs av förnybar energi och där andelen lokalproducerad el ökar. Men detta är långt ifrån verklighet för många människor runt om i världen. Här har vi stor potential att hjälpa till och bidra genom olika klimatinitiativ och projekt som arbetar för en grönare framtid – för alla människor.
År 2008 bestämde vi oss för att satsa på det ännu mer, så vi instiftade en miljöfond där du som kund är med och bidrar. Resultatet blev vad vi idag kallar för Bixia Miljöfond. 250 000 kronor från fonden har vi sedan valt att använda till Bixia Klimathjälte – ett klimatstipendium som tilldelas ett initiativ som gör stor skillnad för vårt klimat och syftar till att stötta och inspirera det fortsatta arbetet.
Hur väljs en klimathjälte?
Bixia Klimathjälte etablerades år 2021 och startar med en nomineringsfas där alla har möjlighet att nominera en person eller ett projekt som arbetar för ett bättre klimat och en hållbar framtid. För att välja ut ett antal finalister utgår Bixias jury från kloka ord från Björn-Ola Linnér – klimatpolitikforskare och professor vid Linköpings universitet. Utifrån dessa faktorer har vi satt upp ett antal kriterier som vi tar hänsyn till när vi utser finalisterna. Därefter koras en väl värd vinnare som tilldelas 250 000 kronor, som syftar till att stötta det inspirerande och viktiga arbetet.
Bixia Miljöfond
Alla våra kunder är med och bidrar till en mer hållbar samhällsutveckling genom att öka andelen el från förnybara energikällor. Men man bidrar också till Bixia Miljöfond. Det är en fond som varje år fördelar pengar till projekt som gör konkret skillnad för vårt klimat och kommande generationer.
Varje månad avsätter Bixia en summa pengar för varje kund, vilket just nu blir cirka 600–700 000 kronor per år. Pengarna fördelas sedan till projekt som gör konkret skillnad för miljö och klimat, i Sverige och övriga världen, där Bixia Klimathjälte är ett av dessa projekt.
För att nå klimatmålen behövs en grundläggande transformation av samhället. Här behöver vi en uppsjö av nya initiativ och innovationer, såväl tekniskt som socialt. Även småskaliga lokala satsningar kan bli goda exempel för klimatomställning.
Björn-Ola Linnér
Klimatpolitikforskare och professor vid Linköpings universitet
Tidigare års Klimathjältar
CleanSea klimathjälte 2024
CleanSea arbetar outtröttligt med att avlägsna plast och annat skadligt skräp från Sveriges kustlinje med målet att skydda det marina djurlivet, hålla kusten ren och säkerställa att framtida generationer kan njuta av ett hav fullt av liv. Deras helhjärtade insatser för att skapa en ren framtid för havet gör dem till värdiga vinnare av Bixia Klimathjälte 2024.
Fritidsbanken klimathjälte 2023
Den ideella föreningen Fritidsbanken Sverige, som startades i Deje i Värmland, finns i dag i över 120 kommuner från Trelleborg till Kiruna och har cirka 450 000 insamlade sportartiklar i lager som de kan låna ut till alla som behöver. Nu har de, i hård konkurrens, fått utmärkelsen Bixia Klimathjälte 2023 och 250 000 kronor i stipendium från Bixia Miljöfond.
Ätbart klimathjälte 2022
Föreningen Ätbart från Skövde med sina 300 volontärer jobbar intensivt för att minska matsvinnet och har levererat 1,9 miljoner måltider till behövande sedan starten för snart tre år sedan. Nu har de, i hård konkurrens, fått utmärkelsen Bixia Klimathjälte 2022 och 250 000 kronor i stipendium från Bixia Miljöfond.
Christian & Johanna klimathjältar 2021
De är pionjärer i Sverige inom regenerativt jordbruk, vilket går ut på att bygga upp jordhälsan för att skapa möjligheter för kolinlagring och därmed minska koldioxiden i atmosfären. De producerar även sin egen el på gården via solceller. Genom föreläsningar och sociala medier delar de givmilt med sig av sina kunskaper och erfarenheter inom regenerativ odling, självförsörjning och solelsproduktion.