Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Vad menas med ankkurvan?

En illustration av ankkurvan och elförbrukningen över dagen.

En illustration av ankkurvan.

Kanske har du hört talas om uttrycket ankkurvan, eller duck curve på engelska, i olika sammanhang som har med el att göra, men inte riktigt förstått vad det syftar till. I den här artikeln förklarar vi vad som menas med ankkurvan, och varför den spelar roll för din elräkning.

Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn för att grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Så här fungerar ankkurvan:

Morgon – dags att vakna både för dig och elnätet

Efterfrågan på elektricitet ökar när vi vaknar och börjar använda mer el. Lampor tänds, kaffebryggare går i gång, uppvärmningen ökar... Världen vaknar till liv, och det gör också vårt elnät – varpå kurvan går upp.

Mitt på dagen – och solen står som högst

När solen står som högst på himlen producerar solpanelerna massor av el, så mycket att det blir ett överskott i vissa områden. Under den tiden minskar efterfrågan på el från andra energikällor och den totala elförbrukningen från nätet sjunker – vilket gör att kurvan dyker neråt.

Eftermiddag och kväll – solen går ner och efterfrågan rusar

När solen börjar gå ner producerar solpanelerna förstås inte lika mycket el. Samtidigt kommer vi hem från jobb och skola, slår på spisen och tv:n, startar tvättmaskinen och tar en dusch. Elpriserna stiger och elnätet får jobba hårt för att hålla en jämn balans. Denna branta stigning i efterfrågan på kvällen är ankkurvans hals och huvud – den del av kurvan som stiger brant uppåt.

 

Vilka är utmaningarna med ankkurvan?

– Ankkurvan orsakas av variationer i solenergi där produktionen är hög mitt på dagen, för att sedan sjunka snabbt på kvällen, samtidigt som efterfrågan på el ökar. Detta skapar ett behov av snabb uppskalning av annan elproduktion, vilket är kostsamt och tekniskt utmanande. Det kan även leda till överproduktion mitt på dagen och instabilitet i elnätet, säger Sofie Strandberg, fysisk krafthandlare på Bixia.

Vilka lösningar finns på problemet?

–  Trots framsteg anser många att utvecklingen går för långsamt. För att effektivt hantera ankkurvan krävs mer investeringar och snabbare implementering av ny teknik. Vi behöver en kombination av teknisk innovation, förbättrad infrastruktur och förändrade konsumtionsbeteenden, säger Sofie Strandberg och ger några konkreta exempel på hur man kan göra för att minska problemen med ankkurvan.

  1. Accelerera utbyggnaden av energilagring.
  2. Stimulera innovation och skapa marknadsförutsättningar för flexibel produktion.
  3. Investera i smarta nät och infrastruktur som stödjer en högre integration av förnybara energikällor.
  4. Öka medvetenheten och skapa incitament för konsumenterna att anpassa sin elförbrukning.

Sprid ut förbrukningen och sänk ditt elpris

Varför behöver man som konsument bry sig om ankkurvan?

–  Ankkurvan påverkar både ekonomin, miljön och tillförlitligheten på elsystemet. Elpriserna påverkas förstås, och som konsument kan man spara pengar genom att anpassa sin elförbrukning. En jämnare efterfrågan på el bidrar också till ett stabilare och mer pålitligt elsystem. Justerad elförbrukning kan också minska behovet av fossil elproduktion och därmed även koldioxidutsläpp, säger Sofie Strandberg.

Källor:
Bixia
Tekniska verken

Sofie Strandberg

Fysisk krafthandlare på Bixia
Sofie Strandberg är fysisk krafthandlare på Bixia. Med hjälp av prognoser och analyser från historiska data fokuserar hon på att optimera Bixias handelsbehov för innevarande och kommande dag på spotmarknaden. Den snabba marknadsutvecklingen kräver ständig anpassning och noggrannhet, vilket är centralt i Sofies arbete. Hon har även erfarenhet av finansiell handel på Bixia.


120x150px_JosefinVarg.jpgSkribent Josefin Varg
Josefin är utbildad journalist och kommunikatör och drivs av en stor portion nyfikenhet. I vårt artikelbibliotek hittar du artiklar där hon förenklar och förtydligar komplexa begrepp och händelser på elmarknaden åt dig som kund.

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 01 november 2024