Känner du dig orolig inför vinterns elpriser och funderar på om du ska binda elavtalet? Då är du inte ensam. Elpriserna fortsätter att variera och skapa ovisshet, även om många experter förutspår att priserna blir lägre i år än i fjol. Samtidigt påverkas elpriset av flera faktorer, vilket gör att situationen snabbt kan förändras. Om du längtar efter en förutsägbar vinter kan du med fördel välja att binda elavtalet till ett fast pris.
Under vintern 2022 nådde elpriserna rekordhöga nivåer och elräkningarna i många svenska hushåll dubblades, eller mer. Därför erbjuder flera elhandelsbolag nu vinterpris – ett fast elavtal med förutbestämt elpris under vintermånaderna.
Som ett fastprisavtal – men bara under vintern
Vinterpris, vintersäkrat pris eller fast pris – kärt barn har många namn. Men ett fast vinterprisavtal fungerar som vilket annat fastprisavtal som helst. Du vet på förhand vad varje kilowattimme kommer att kosta och din totala elkostnad påverkas bara av mängden el du använder.
Förutsägbart, utan överraskningar. Enda skillnaden är att det fasta vinterpriset bara gäller under de förutbestämda vintermånaderna.
Fast eller rörligt elpris?
Hur funkar ett fast vinterprisavtal?
Avtalet för vinterpris kan såklart skilja sig mellan elhandelsbolagen – till exempel om det gäller för nya som befintliga kunder, och vad som händer när avtalet går ut. Kanske går avtalet automatiskt över till en viss produkt efter avtalsperioden eller så går det tillbaka till samma avtal som du hade innan avtalsbytet. Försäkra dig alltid om vad som gäller för just dig när du tecknar ditt fasta elavtal.
Teckna fast pris med Bixia
Just nu erbjuder vi dig som bor i elområde 3 (SE3) och elområde 4 (SE4) el till ett fast pris.
Teckna Bixia Vinterpris med bindningstid 4, 5 eller 6 månader:
Bixia Vinterpris
Teckna Bixia Fast pris med bindningstid 1 år:
Bixia Fast pris
Sparar jag pengar på att binda mitt elavtal?
Historiskt sett har rörliga elavtal visat sig vara mest fördelaktiga, så det är inte säkert att du kommer att spara pengar med ett fast- eller vintersäkrat pris. Ingen vet vilka elpriser vi kommer att se i vinter och det rörliga elpriset kan mycket väl bli billigare. På samma sätt kan det rörliga elpriset skjuta i höjden, likt år 2022, och bli dyrare än ditt fasta vinterpris.
Du bör alltså inte välja ett fastprisavtal för att du vill spara pengar under vintern. Ställ dig i stället frågan om du värderar en trygg och förutsägbar vinter, utan oväntade elkostnader. Om svaret på den frågan är ja, kan du med fördel välja att binda ditt elavtal.
Vad är skillnaden på rörligt, fast eller timpris?
Elavtal kommer i olika former, där de vanligaste är rörligt, fast och timpris. Men vad är fördelarna, nackdelarna och den egentliga skillnaden mellan de olika elavtalen?
Fast pris:
- Ett förutbestämt pris per kWh under en viss period.
- Ger trygghet och förutsägbarhet i elkostnader.
- Kan vara dyrare långsiktigt, men skyddar mot prisökningar.
Rörligt pris:
- Följer elmarknadens upp- och nedgångar.
- Kan ge lägre priser över tid, men är mindre förutsägbart.
- Bra för den som kan hantera viss ekonomisk osäkerhet.
Timpris:
- Elpriset varierar timme för timme baserat på spotmarknaden.
- Kräver en elmätare med timmätning.
- Möjliggör besparingar genom att anpassa elanvändningen till billigare timmar.
- Passar den som kan vara flexibel och aktiv i sin elanvändning.
Valet mellan dessa avtalstyper beror på hur ditt hushåll ser ut, hur du ställer dig till ekonomisk trygghet, samt hur flexibel och engagerad du vill vara för att sänka din totala elförbrukning. Du kan läsa mer om skillnaderna på rörligt och fast elpris samt om du ska teckna rörligt elpris eller timpris i vår artikelbank där vi sätter energi i fokus.