Den 24 februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina och sedan dess har kriget pågått. Eftersom Ukraina är en del av den europeiska elmarknaden påverkar kriget till viss del elpriset i Sverige. Här förklarar vi hur och varför.
Slutet av 2021 – elpriset skenar på grund av låga gasdepåer
Strax innan jul 2021 skenade elpriset i Europa. En betydande orsak var de låga gasdepåerna i stora delar av världen cc som både Kina och delar av Europa ville ta del av. Därefter fick både Asien och Europa en mild vinter, vilket innebar att gaspriset halverades och elpriset sjönk markant. När kriget startade skenade priserna igen.
Början av 2022 – Rysslands fullskaliga invasion påverkar priset på gas och kol
Innan kriget i Ukraina startade stod Ryssland för cirka 40 procent av Europas samlade gasbehov och cirka 70 procent av den kol som Europa är beroende av för att producera el från kolkraft. Eftersom både gas och kol handlas i spot (direktleverans) eller på termin (framtida leverans) blev världsmarknaden nervös över framtida leveranser när Ryssland invaderade Ukraina. Det resulterade i att gas- och kolpriset på spot steg med cirka 50 procent.
Drygt en månad senare fungerade de ryska energileveranserna fortfarande normalt enligt uppgifter från Svenska kraftnät (SvK). Där och då bedömde SvK att det på kort sikt inte fanns någon risk för brist eller försörjningsstörningar i leveranserna av el i Sverige – detta eftersom Sveriges energiförsörjning inte är beroende av Ryssland. I början av 2022 blev det dock tydligt att kriget i Ukraina påverkade priserna på den europeiska elmarknaden – något som indirekt påverkade södra Sverige.
Svenska kraftnät (svk.se)
Hur påverkas Sveriges elpriser av kriget nu – 2025?
– Sedan kriget i Ukraina startade har mycket skett på EU-nivå för att stabilisera energimarknaden. Under krigets första år tog den finansiella marknaden höjd genom att handla upp terminspriserna på gas och kol, vilket fick terminspriset på el att skena. Idag importerar Sverige inte rysk gas längre, men Europa är fortfarande beroende av rysk gas som transporterad via fartyg. Detta kan påverka priset på el på marginalen, men i övrigt påverkas Sverige och våra elpriser för tillfälligt (början av 2025) relativt lite av kriget i Ukraina, säger Gustav Olsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.
Under 2023 sjönk gaspriserna igen och Europas gaslager såg bra ut och vintern 2023–2024 var säkrad. Däremot bidrog krig i Mellanöstern till att marginalpriserna på el i Europa ökade – men inte i lika stor utsträckning.
– Det har länge diskuterats att Sveriges elförbrukning kommer öka markant och att det kommer påverka elpriserna. Än så länge har vi inte sett någon stor ökning, så enligt våra prognoser kan vi räkna med generellt låga elpriser om inte elförbrukningen börjar öka drastiskt, säger Gustav Olsson.
Norden kommer fortsätta påverkas av elpriset i övriga Europa
Oavsett vad som händer i vår omvärld påverkas Norden alltmer av prisbilden i övriga Europa. Det beror främst på att fler kabelförbindelser för export och import av el tillkommer och att våra elsystem blir mer sammankopplade. I Sverige är det främst södra Sverige (elområde SE3 och SE4) som påverkas av övriga Europas, ofta dyrare, elpriser. Det beror bland annat på Sveriges överföringsbegränsningar.
Så fungerar den svenska elmarknaden
Elsituationen just nu – Bixias prognoser framåt
Vill du ha fortsatt koll på vad som händer på elmarknaden? Varje månad beskriver våra elmarknadsexperter läget på marknaden genom prognoser och rekommendationer.
Elsituationen just nu (bixia.se)