Minuspriser på el, eller negativa elpriser, har blivit allt vanligare. Men vad betyder egentligen minuspriser, hur uppstår de och hur ska du som elkonsument eller producent tänka när det sker? Vi vände oss till Bixias analytiker och elexpert Gustav Olsson för att få svar.
Bra att veta om negativa priser
Hur kan elen ligga på minus?
– Minuspriser, eller negativa elpriser, uppstår när vi får ett överflöd av el på marknaden, alltså att det finns för mycket el i systemet och för lite som används. Säg till exempel att det blåser mycket och vindkraften inte kan reglera sin produktion, då behöver producenterna i stället bjuda ut sin produktion på marknaden, till vilket pris som helst, för att bli av med den. Och då uppstår minuspriser, förklarar Gustav Olsson.
Men varför uppstår minuspriser på el?
– Det beror främst på två saker: att elmarknaden styrs av utbud och efterfrågan och att vi inte kan reglera all elproduktion. Stora delar av Sveriges elproduktion är förnybar och det är i princip bara vattenkraften som kan regleras. Vind- och solkraft brukar kallas för oplanerbar, det vill säga att vi inte kan planera för när det kommer att blåsa och vara sol. Så eftersom vi har svårt att reglera kraften har vi också svårt att styra om det finns så mycket el som det efterfrågas och vice versa.
Uppstår negativa elpriser ofta vid något särskilt tillfälle?
– Historiskt sett har negativa elpriser ofta uppstått under natten när det blåser mycket eller ljumna vårdagar när solen skiner starkt mitt på dagen. Det första exemplet beror på att vi förbrukar mindre el under natten och att den kraftiga vinden bidrar till mycket vindkraft. I exempel två importerar Sverige billig överskottsel från kontinentala Europa där solkraften är rejält utbyggd.
Betyder det att man får betala för att sälja sin el vid minuspriser?
– För mikroproducenter av solel är svaret ja i teorin, men inte i praktiken. Med dagens skattereduktion på 60 öre per kWh och ersättning för nätnytta på 2–10 öre per kWh, behöver elpriset vara omkring -65 öre innan du faktiskt betalar för att sälja el. Under 2024 inträffade detta endast en gång av årets totalt 8760 timmar, säger Gustav Olsson.
Han fortsätter:
– Från 2026 kan skattereduktionen komma att försvinna, vilket i så fall skulle förändra bilden. Mikroproducenter riskerar att förlora en viktig ekonomisk stödmekanism. Samtidigt förväntas större elproducenter bli bättre på att stänga av produktionen under de billigaste timmarna för att motverka extremt låga priser. Utvecklingen av energilagring går också framåt, vilket kan minska förekomsten av de lägsta elpriserna.
Hur påverkas våra kunder av negativa elpriser?
– För en timpriskund är det alltid billigast att förbruka elen när elpriset är som lägst. Däremot är det inte gratis vid minuspriser, för även om elpriset är negativt behöver alla betala en överföringsavgift till sitt nätbolag och det tillkommer en energiskatt på nätfakturan. Men tung elförbrukning, som att ladda elbilen, kan med fördel göras under timmar med minuspriser, säger Gustav Olsson.
Han fortsätter.
– Elkonsumenter med ett fastprisavtal påverkas inte alls av de negativa elpriserna eftersom de redan bundit sitt avtal till ett fast kilowattimmepris. För den som i stället har rörligt elpris bidrar minuspriser på elen till ett lägre genomsnittligt pris.
För dig som producent
Kommer negativa elpriser att bli vanligare?
De negativa elpriserna har under 2024 fördubblats från 2023 och det ser inte ut att stanna av till kommande 2025. Trenden av negativa elpriser fortsätter att öka, vilket innebär lägre ersättning och bidrar till minskad investeringsvilja för producenterna.
– Den elproduktion som byggs ut i Europa idag är till stor del förnybar vind- och solkraft, vilka inte är lika enkla att reglera som till exempel vattenkraften. I förlängningen leder det till fortsatta prisvariationer, som att det blir dyrt när det blåser lite och billigt när det blåser mycket , avslutar Gustav Olsson.
När elpriserna är negativa kostar det mer att producera än vad du som producent får betalt, vilket skapar en obalans på marknaden. Framåt, med fler negativa priser förväntade under 2025, kan du som elproducent överväga att minska din produktion under dessa timmar. Alternativt kan du tillsammans med rådgivare utveckla strategier som energilagring eller flexibla avtal för att hantera dessa utmaningar.
Kontakta våra krafthandlare
Behöver jag stänga av mitt vindkraftverk vid minuspriser?
– Nej, det är inte nödvändigt. Minuspriset måste sjunka mycket lågt innan du går med förlust. Dessutom spelar vindkraft en viktig roll i att bidra med förnybar energi till elnätet, även under perioder med låga eller negativa priser. Därför kan det vara bättre att fortsätta produktionen och utnyttja vinden när den är tillgänglig.
Drift och beslut vid negativa elpriser – vad bör jag tänka på?
När priserna blir negativa kan jag som producent behöva fatta svåra beslut, som att stänga av mina vindkraftverk tillfälligt för att undvika kostnader. Men att stänga av turbinerna är inte alltid en enkel lösning:
- Det kan leda till oplanerade driftstörningar
- Jag kanske har avtal som kräver att jag producerar alla tillgängliga timmar. Så även om det är en kostnad att producera vid negativa priser, kan det ibland vara nödvändigt.
- Obalanskostnader kan öka – stäm av med ditt elhandelsbolag
Hur kan du som producent förbereda dig på negativa priser?
1. Lagra elen
Om jag investerar i batterier eller annan lagringsteknik kan jag lagra elen istället för att sälja den när priserna är negativa. På så sätt kan jag vänta och sälja elen senare, när priserna har gått upp igen. Det är som att spara en vara tills den blir mer värd.
Energisäkra din verksamhet – med batterilagring
2. Flexibel produktionsstyrning och stödtjänstmarknad
Småskaliga vind-, sol- och vattenkraftsproducenter bidrar till nätets balans och kan delta på stödtjänstmarknaden. Vindkraft kan minska produktionen vid elöverskott, solkraft lagra överskottsel i batterier för senare användning, och vattenkraft justera flödet efter behov för att möta nätets krav. Genom att undersöka flexibiliteten i sin produktion kan producenter skapa mervärde och stärka elsystemets stabilitet.
3. Rådfråga din krafthandlare
Varje produktionsanläggning har sina egna förutsättningar och utmaningar, vilket gör det svårt att ge generella råd som passar alla. För att hitta den bästa lösningen för din verksamhet rekommenderar vi att du kontaktar din krafthandlare. Tillsammans kan ni kartlägga dina behov, utforska möjligheter och utveckla en strategi som maximerar värdet av din produktion.
Har du några funderingar som producent, eller vill bli?
Kontakta oss