Aktuellt marknadsläge 12 december och prognos framåt
Elprognos december 2024
Elprischock i södra Sverige mellan 11–13 december – men billigare redan till helgen
Den 11 december låg elpriset i SE3 och SE4 (södra Sverige) på nästan 5 kr per kilowattimme. Enligt Bixias elmarknadsanalytiker Johan Sigvardsson beror det på flera faktorer, men bland annat att det var helt vindstilla i Tyskland och att efterfrågan på el är hög nu när temperaturerna sjunkit. På grund av bristen på vind i Tyskland landar deras elpris på 11 kr/kWh kvällen 12 december. Att detta påverkar SE3 och SE4, som fick ett pris på 8 kr/kWh den 12 december, beror på underskottet på elproduktion i södra Sverige och att exporten till kontinenten är maxad. Södra Sverige påverkas alltså i större utsträckning av elpriserna i Europa för stunden. Johan Sigvardsson ser dock att elpriset i södra Sverige kommer bli billigare redan till helgen och under nästa vecka.
Så varför påverkades inte SE1 och SE2? Enligt Johan Sigvardsson blåser det mycket i norra Sverige just nu, samtidigt som vattenkraften är riklig. I Finland var det dessutom vindrekord den 11 december och på samma sätt som Tyskland påverkar priset i södra Sverige, påverkar Finland priset i norra Sverige. Resultatet blev ett elpris på cirka 2–3 öre/kWh i norra Sverige.
– Till skillnad från våra vindstilla förhållanden söderut blåser det storm i norra Sverige, så där går vindkraften på högvarv och skapar inlåst kraft som inte går att överföra, säger Johan Sigvardsson.
Hur påverkar den nya beräkningsmetoden de nu höga priserna?
– Den nya beräkningsmetoden har gjort att vi kan överföra mer el mellan SE2 och SE3, men jag är övertygad om att elpriset hade blivit högt nu även med den gamla beräkningsmetoden, säger Johan Sigvardsson.
Håll koll på elpriset – om du har ett timprisavtal
Om du har ett timprisavtal, alltså betalar vad elen kostar just den timmen som elen förbrukas, är det alltid viktigt att tänka på när du förbrukar din el. Men särskilt viktigt är det såklart när elpriset sticker i väg så här högt.
Flödesbaserad kapacitetsberäkning
Den 29 oktober infördes en ny kapacitetsberäkningsmetod – så kallad flödesbaserad kapacitetsberäkning. Den nya metoden syftar till att effektivisera användningen av elnätet och möjliggöra för säkrare överföring av mer el. Förändringen förväntas jämna ut elpriserna mellan våra elområden. Det innebär att SE1, SE2 och SE3 kan få högre elpriser, medan SE4 bör se lägre priser.
– När Sverige exporterar mer av sin billiga el kommer norra Sverige, alltså SE1 till SE3, bli av med mer el till elområde 4 i södra Sverige. Exakt hur det kommer att påverka elpriserna går inte att säga men min tro är att det kommer att resultera i att skillnaden i elpris mellan Sveriges olika elområden minskar något, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.
En vecka efter att den flödesbaserade beräkningsmetoden trädde i kraft kunde våra analytiker notera ett nytt rekord i tilldelad kapacitet mellan SE2 och SE3 – vilket är ett av syftena med förändringen. Prismässigt såg man dock en stor prisskillnad mellan SE1 och SE2 under samma vecka, något som metoden fått kritik för.
Vad är flödesbaserad kapacitetsberäkning?
Håll koll på hur vädret påverkar elpriset
Trots nya kapacitetsberäkningsmetoden pekar Bixias prognoser mot fortsatt låga elpriser i vinter, men under enstaka veckor med kalla temperaturer och låg vindkraftsproduktion kan priset pressas upp. Det finns även risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gör Europa mer väderberoende. Vädret fortsätter med andra ord att ha stor påverkan på elpriserna. Det såg vi inte minst under slutet av 2023 när Sverige drabbades av köldknäppar och norra delarna av landet fick sin kallaste vinter på över tio år.
Prognos av spotpris
Prognosen avser spotpriset i våra fyra elområden för kommande sex månader. Spotpris är det dagliga priset som sätts på el baserat på tillgång och efterfrågan på den nordiska elbörsen.
Elområde SE1
Elområde SE2
Elområde SE3
Elområde SE4
Prisvariationer på el över dygnet
Vi räknar med att elpriserna fortsätter att variera under dygnet. Vid år med mycket nederbörd i Norden kan det, tidvis, bli låga elpriser eftersom mycket förnybar el, utöver den befintliga vattenkraften, pressar ner priserna. Vid torrår kommer elpriserna i högre grad att påverkas av övriga Europas prisbild.
Elsituationen är framtagen av Bixia AB den 12 december. Informationen som ligger till grund för analyserna kan ändras snabbt och därmed bli inaktuella. För eventuella felaktigheter i texten ansvaras ej.
Så fungerar Sveriges elmarknad
Hur fungerar den svenska elmarknaden och varför påverkas elpriserna i Sverige av övriga Europa? Det finns många faktorer som påverkar den svenska elmarknaden. Här går vi igenom dem!